Amerykanie studzą optymistyczne prognozy rosyjskiego sektora drobiarskiego
Rosyjscy konsumenci coraz częściej konsumenci wybierają produkty z drobiu oraz wieprzowiny. Rosyjski rząd rozważa podjęcie szeregu działań, aby wspomóc w rozwoju produkcji w ramach własnych granic - podaje FAMMU/FAPA na podstawie Thepoultrysite, AgraNet.
Katalog obejmować będzie nie tylko kontyngenty przywozowe oraz cła, ale również łatwiejszy dostęp do kredytów dla farmerów. Według źródeł w Federacji Rosyjskiej, produkcja w kraju będzie kontynuowała wzrost, tak że w ciągu najbliższych czterech lat import odpowiadać będzie jedynie 8 proc. udziałowi w rynku.
W przyszłości produkcja drobiu w Rosji będzie całkowicie pokrywała zapotrzebowanie wewnętrzne, redukując zależność od importu do zera. W 1997 roku importowane towary stanowiły ok. 65 proc. konsumowanego wolumenu w kraju - udział ten zmniejszył się do 52 proc. w 2002 roku i może spaść do 36 proc. w 2008 roku. W 2008 roku w Rosji wyprodukowanych może zostać 2,2 mln ton drobiu, które odpowiadać będą za ponad 64 proc. całkowitej podaży.
Konsumpcja mięsa drobiowego na osobę może podnieść się do 23,3 kg, a do 2012 roku nawet do poziomu 27,6 kg. W ślad za rosyjskimi prognozami, pojawiły się wypowiedzi ekspertów amerykańskich, którzy uważają przewidywania odnośnie osiągnięcia statusu samowystarczalności w sektorze drobiu w najbliższej przyszłości za zbyt optymistyczne.
Aktualne osłabienie gospodarcze oraz wysoka inflacja stanowią przeszkody na drodze do wzrostu w sektorze drobiu. Uważają oni, że nowe czynniki, które dotykają Rosję wpłyną prawdopodobnie na spowolnienie produkcji. Może upłynąć długi okres czasu zanim Rosja osiągnie poziom całkowitej samowystarczalności w sektorze drobiu, stanowiąc nadal atrakcyjny rynek dla amerykańskich i brazylijskich eksporterów.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!