Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Amerykański sen o wołowinie

  • Autor: PAP
  • Data: 18-12-2017, 10:41
Amerykański sen o wołowinie
fot. Shutterstock

Hodowla bydła wołowego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości.

Wybierając się do Stanów Zjednoczonych, grzechem byłoby nie spróbować tamtejszego steka. Produkcja wołowiny na rynku amerykańskim związana jest nie tylko z wysokimi standardami, ale także głęboko zakorzenioną tradycją.

Wyczuwalną różnicę można wyczuć w konsystencji. Polska wołowina nie jest tak krucha, delikatna i miękka, jak ta pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Ponadto ta druga zachowuje największe parametry bezpieczeństwa, gdyż w środowisku amerykańskim jest jednym z najbardziej popularnych mięs.

Co ciekawe, prawo unijne pozwala jedynie na import "wysokiej jakości" wołowiny ze Stanów Zjednoczonych, dlatego kupując ją w Europie mamy pewność, że pochodzi ona z najwyższej półki.

A co wyróżnia mięso tej klasy? Przede wszystkim fakt, iż jest ona produkowana z bydła, którego wiek nie przekracza 30 miesięcy, a już na sto dni przed ubojem jest ono dodatkowo dokarmiane specjalną paszą.

Jednak najważniejszym czynnikiem, mającym wpływ na jakość tej wołowiny, jest to, że pierwotnie osadnicy przywozili bydło z Europy i kolejne pokolenia hodowały stada bydła wołowego poprzez selekcję genetyczną z myślą o produkcji delikatnej, smacznej wołowiny. Branża mleczarska stanowi w USA zupełnie inną gałąź i do produkcji mleka wybiera się zupełnie inne rasy krów. Oczywiście, ich mięso również jest wykorzystywane, ale w innej formie - np. jako hamburgery.

Kiedy jednak kupujemy w Polsce kawałek amerykańskiej wołowiny, bądźmy pewni, że pochodzi ona z najwyższej klasy krów wołowych. Najbardziej znane odmiany to Angus, Hereford i Charolais, które cechuje wyraźna marmurkowatość wynikająca z hodowli pozbawionej przemocy oraz wypasania na wielkich, zielonych pastwiskach.

Jeśli dalej sceptycznie podchodzimy do spożywania mięsa wołowego, warto przypomnieć, że 85 g chudej wołowiny to średnio 150 kalorii i jest ona źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tom Bishop 06-02-2018, 09:50:
litości, co to jest krowa wołowa? to usa regulują zasady eksportu eksportując tylko wołowinę premium dbając o jej wizerunek na świecie,

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH