Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Amerykański sen o wołowinie

  • Autor: PAP
  • Data: 18-12-2017, 10:41
Amerykański sen o wołowinie
fot. Shutterstock

Hodowla bydła wołowego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości.

Wybierając się do Stanów Zjednoczonych, grzechem byłoby nie spróbować tamtejszego steka. Produkcja wołowiny na rynku amerykańskim związana jest nie tylko z wysokimi standardami, ale także głęboko zakorzenioną tradycją.

Wyczuwalną różnicę można wyczuć w konsystencji. Polska wołowina nie jest tak krucha, delikatna i miękka, jak ta pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Ponadto ta druga zachowuje największe parametry bezpieczeństwa, gdyż w środowisku amerykańskim jest jednym z najbardziej popularnych mięs.

Co ciekawe, prawo unijne pozwala jedynie na import "wysokiej jakości" wołowiny ze Stanów Zjednoczonych, dlatego kupując ją w Europie mamy pewność, że pochodzi ona z najwyższej półki.

A co wyróżnia mięso tej klasy? Przede wszystkim fakt, iż jest ona produkowana z bydła, którego wiek nie przekracza 30 miesięcy, a już na sto dni przed ubojem jest ono dodatkowo dokarmiane specjalną paszą.

Jednak najważniejszym czynnikiem, mającym wpływ na jakość tej wołowiny, jest to, że pierwotnie osadnicy przywozili bydło z Europy i kolejne pokolenia hodowały stada bydła wołowego poprzez selekcję genetyczną z myślą o produkcji delikatnej, smacznej wołowiny. Branża mleczarska stanowi w USA zupełnie inną gałąź i do produkcji mleka wybiera się zupełnie inne rasy krów. Oczywiście, ich mięso również jest wykorzystywane, ale w innej formie - np. jako hamburgery.

Kiedy jednak kupujemy w Polsce kawałek amerykańskiej wołowiny, bądźmy pewni, że pochodzi ona z najwyższej klasy krów wołowych. Najbardziej znane odmiany to Angus, Hereford i Charolais, które cechuje wyraźna marmurkowatość wynikająca z hodowli pozbawionej przemocy oraz wypasania na wielkich, zielonych pastwiskach.

Jeśli dalej sceptycznie podchodzimy do spożywania mięsa wołowego, warto przypomnieć, że 85 g chudej wołowiny to średnio 150 kalorii i jest ona źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH