Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Amerykański sen o wołowinie

Hodowla bydła wołowego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości.

Amerykański sen o wołowinie
fot. Shutterstock

Wybierając się do Stanów Zjednoczonych, grzechem byłoby nie spróbować tamtejszego steka. Produkcja wołowiny na rynku amerykańskim związana jest nie tylko z wysokimi standardami, ale także głęboko zakorzenioną tradycją.

Wyczuwalną różnicę można wyczuć w konsystencji. Polska wołowina nie jest tak krucha, delikatna i miękka, jak ta pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Ponadto ta druga zachowuje największe parametry bezpieczeństwa, gdyż w środowisku amerykańskim jest jednym z najbardziej popularnych mięs.

Co ciekawe, prawo unijne pozwala jedynie na import "wysokiej jakości" wołowiny ze Stanów Zjednoczonych, dlatego kupując ją w Europie mamy pewność, że pochodzi ona z najwyższej półki.

A co wyróżnia mięso tej klasy? Przede wszystkim fakt, iż jest ona produkowana z bydła, którego wiek nie przekracza 30 miesięcy, a już na sto dni przed ubojem jest ono dodatkowo dokarmiane specjalną paszą.

Jednak najważniejszym czynnikiem, mającym wpływ na jakość tej wołowiny, jest to, że pierwotnie osadnicy przywozili bydło z Europy i kolejne pokolenia hodowały stada bydła wołowego poprzez selekcję genetyczną z myślą o produkcji delikatnej, smacznej wołowiny. Branża mleczarska stanowi w USA zupełnie inną gałąź i do produkcji mleka wybiera się zupełnie inne rasy krów. Oczywiście, ich mięso również jest wykorzystywane, ale w innej formie - np. jako hamburgery.

Kiedy jednak kupujemy w Polsce kawałek amerykańskiej wołowiny, bądźmy pewni, że pochodzi ona z najwyższej klasy krów wołowych. Najbardziej znane odmiany to Angus, Hereford i Charolais, które cechuje wyraźna marmurkowatość wynikająca z hodowli pozbawionej przemocy oraz wypasania na wielkich, zielonych pastwiskach.

Jeśli dalej sceptycznie podchodzimy do spożywania mięsa wołowego, warto przypomnieć, że 85 g chudej wołowiny to średnio 150 kalorii i jest ona źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    USA RSS ALERT    /    bydło RSS ALERT    /    hodowla bydła RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Tom Bishop 2018-02-06 09:50:50
    litości, co to jest krowa wołowa? to usa regulują zasady eksportu eksportując tylko wołowinę premium dbając o jej wizerunek na świecie,

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.