Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analitycy: Polska branża mięsna musi szukać wyższych marż

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-04-2017, 14:24
Analitycy: Polska branża mięsna musi szukać wyższych marż
fot. shutterstock

W 2017 roku konsolidacja w branży mięsnej wyraźnie przyspieszyła. Głównym zmartwieniem producentów przestaje być już niedobór mocy produkcyjnych, a wypracowanie marż na odpowiednim poziomie - komentują dla portalspozywczy.pl analitycy sektora rolno-spożywczego.

Jak informowaliśmy w ostatnim tygodniu marca, należąca do chińskiego potentata WH Group Limited spółka Smithfield Foods wystąpiła do UOKiK o zgodę na przejęcie trzech spółek należących do Pini Polska (czytaj więcej)

Wcześniej, na początku marca, należąca do grupy kapitałowej Bruno Tassi spółka Omega Holding zgłosiła chęć przejęcia zakładów mięsnych Madej Wróbel i Gilem, które dołączą do działających już po egidą Bruno Tassi firm Unimięs i Peklimar. (czytaj więcej)

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska zauważa, że choć faktycznie, konsolidacja w polskiej branży mięsnej wyraźnie przyspieszyła, to dotyczy jedynie grupy największych firm w branży.

- Zwiększenie koncentracji w segmencie największych podmiotów będzie w mojej ocenie wymuszało przyspieszenie konsolidacji w przypadku małych firm. W polskiej branży mięsnej funkcjonuje obecnie ok. 1,3 tys. przedsiębiorstw, a jedynie cztery osiągają dochody przekraczające 2 mld zł. Dane potwierdzają tym samym, że konsolidacja w polskiej branży mięsnej jest potrzebna, szczególnie biorąc pod uwagę coraz bardziej konkurencyjny globalny rynek mięsa. Zwiększenie konsolidacji miałoby, poprzez efekty dużej skali, pozytywny wpływ na konkurencyjność polskiego sektora mięsnego - dodaje.

Olipra przyznaje jednocześnie, że jednym z największych wyzwań stojących obecnie przed polską branżą mięsną jest stopniowe przechodzenie z modelu opartego na ilości w kierunku poszukiwania coraz wyższej marży. 

- W mojej ocenie model oparty na ciągłym zwiększaniu mocy wytwórczych i konkurencyjności opartej przede wszystkim na niskiej cenie w długim okresie jest nie do utrzymania - dodaje.

Na ten sam problem zwraca uwagę Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK:

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ajja 06-04-2017, 07:49:
Czytelniku, ludzie tyją i chorują nie przez mięso, a przez wszechobecne cukry i przez brak aktywności fizycznej. Ale mogę się zgodzić, że dopłat być nie powinno, a żywność powinna powstawać w bardziej tradycyjny sposób, nie przemysłowo.
  • Czytelnik 05-04-2017, 08:21:
przemysłowa hodowla zwierząt powinna być zakazana, dopłaty do rolnictwa powinny być zakazane, ceny żywności bez dopłat powinny być rynkowe, wysokie, przez co ludzie by jedli mniej mięsa, mniej by chorowali na otyłość, cukrzycę, wiele rodzajów raka, choroby układu krążenia, Światowa Organizacja Zdrowia od lat apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH