REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analityk BGŻ: Liberalizacja handlu UE i Merosur może wywołać zmiany na rynkach światowych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 30-05-2011, 13:33
Analityk BGŻ: Liberalizacja handlu UE i Merosur może wywołać zmiany na rynkach światowych

Liberalizacja handlu z krajami Mercosur, do którego dąży Unia Europejska, może spowodować spadek produkcji w krajach Wspólnoty, szczególnie w sektorze mięsa - uważa Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ. Ostrzega on, że tak głębokie zmiany w Unii Europejskiej mogą pociągnąć za sobą zmiany na rynkach światowych, jak to miało miejsce w przypadku reformy rynku cukru.

REKLAMA

- Na pewno umowa z Mercosur może spowodować spadek produkcji w Unii, spore zagrożenie widzę dla rynku mięsa, szczególnie drobiu i wołowiny. Kraje Mercosur mają dużą przewagę konkurencyjną w produkcji żywca i mięsa - mówi Koleśnikow w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Analityk ostrzega, że głębokie zmiany w Unii wywołają zmiany na całym świecie. Nie wyklucza on, że ostatnie wzrosty cen surowców rolnych i żywności mogły wynikać między innymi z polityki Unii, polegającej na liberalizacji rynku.

- Unia podejmuje decyzje dotyczące wewnętrznych spraw, np. Wspólnej Polityki Rolnej, ale te decyzje wpływają też na świat. Zmieniając WPR Unia zakładała prawdopodobnie, że warunki produkcji żywności na świecie pozostaną niezmienne. Unia jest jednak tak dużym graczem, że swoimi decyzjami spowodowała zmiany na rynkach globalnych. Przykładem jest rynek cukru. Unia założyła, że będzie produkować mniej cukru, który będzie importować. Okazało się, że gdy Unia zaczęła produkować mniej cukru, na całym świecie zaczęło go brakować i jego ceny wzrosły - tłumaczy analityk Banku BGŻ.

Jego zdaniem, podobnie może być w przypadku mięsa, po liberalizacji handlu a krajami Ameryki Południowej.

- Nie powinno się popełniać błędu z przeszłości i zakładać, że sytuacja na świecie się nie zmieni, jeśli zmienimy coś w UE. Prawdopodobnie po szerszym otwarciu rynku unijnego na mięso z Ameryki Południowej, cena mięsa na rynkach światowych, przynajmniej w pierwszym okresie, wzrośnie - mówi Michał Koleśnikow.

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku Unia Europejska i Mercosur wznowiły rozmowy na temat stworzenia największej strefy wolnego handlu na świecie, które były wstrzymane w 2004 roku. Negocjatorzy mają nadzieję zrealizować umowę w dalszej części tego roku.

Z raportu Komisji Europejskiej wynika, że po zawarciu porozumienia, do 2020 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej mogą stracić ponad 3 mld EUR rocznie.

Najbardziej narażone na straty są sektory: wołowiny, wieprzowiny, drobiu, mleka, cukru, owoców i warzyw oraz bioetanolu.

Przeczytaj także:

Unijni producenci żywności stracą na umowie UE z Mercosur

Umowa UE-Mercosur może kosztować unijnych producentów żywności miliardy euro

Unijny sektor wołowiny może ponieść straty w wysokości 25 mld euro

Czy rundę DOHA można wygrać?  

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH