Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analityk BGŻ: Wszystkie sektory branży mięsnej mają niską rentowność

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-03-2014, 12:30
Analityk BGŻ: Wszystkie sektory branży mięsnej mają niską rentowność
(fot. Fotolia)

Sektor mięsny charakteryzuje się stosunkowo niską rentownością. Związane jest to z rosnącą presją kosztową, tj. wzrastającymi cenami pasz, dużymi wahaniami cen żywca i w rezultacie niską opłacalnością produkcji mięsa. Dotyczy to zarówno sektora mięsa drobiowego, wieprzowego, jak i wołowego - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Monika Drążek, specjalista ds. analiz rynków rolnych w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku Gospodarki Żywnościowej.

Duża liczba podmiotów operująca na rynku i dynamicznie zmieniające się uwarunkowania rynkowe powodują, że walka o konsumenta coraz bardziej się zaostrza. - Przyjmuje to często formę konkurencji cenowej, co oznacza operowanie na niskich marżach - zaznacza Monika Drążek.

Wskzuje, że zdecydowanie najszybciej rozwijającym się segmentem mięsa w Polsce jest sektor drobiu. - Wynika to ze wzrostu spożycia tego gatunku mięsa w kraju i na rynkach zewnętrznych, co napędza wzrost produkcji drobiu w kraju. Warto podkreślić, że w 2012 r. produkcja krajowa wzrosła o 12 proc. W zeszłym roku ta dynamika, według szacunków IERiGŻ, nieznacznie zwolniła do poziomu 7 proc. Są to jednak nadal znaczne wzrosty produkcji, które przyczyniają się do umocnienia się pozycji Polski jako jednego z głównych producentów drobiu w UE - zauważa.

- Ta tendencja wzrostowa powinna utrzymać się w kolejnych latach, jednak tempo wzrostów prawdopodobnie wyhamuje. Dane IERiGŻ mówią o kontynuacji wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego w kraju, przy czym wzrosty spożycia drobiu będą mniejsze niż w poprzednich latach. Podobna dynamika zmian konsumpcji będzie występować na rynku UE - prognozuje analityk BGŻ.

Na tym tle rynek wieprzowiny i wołowiny wydaje się mniej atrakcyjny dla producentów. - Patrząc na rynek wieprzowiny, mimo że jest to najbardziej popularny rodzaj mięsa spożywanego w kraju, od kilku lat występują tendencje spadkowe w krajowej konsumpcji do poziomu ok. 36 kg na osobę w 2013 roku. IERiGŻ prognozuje wprawdzie niewielkie odbicie (wzrost o 1 kg na osobę w 2014 roku), jednak sektor ten ze względu na pojawienie się ASF na terytorium kraju i w rezultacie znaczne spadki cen żywca i zahamowanie eksportu, stoi w obliczu trudnej sytuacji - mówi Monika Drążek.

Z kolei mięso wołowe, przy bardzo niskiej konsumpcji na rynku krajowym (ok. 1,6 kg na osobę w 2014 r.), znajduje głównie nabywców na rynkach zagranicznych. - W tym aż 80 proc. eksportu nieprzetworzonego mięsa wołowego kierowane jest na rynek UE - tłumaczy analityk BGŻ. - Rozwój tego sektora jest w dużej mierze uzależniony od rozwoju konsumpcji wołowiny na głównych rynkach UE, tj. we Włoszech, Holandii, Niemczech i Francji - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH