Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analityk: W Chinach na polskich drobiarzy czeka silna konkurencja z Ameryki Południowej

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 05-12-2017, 14:13
Analityk: W Chinach na polskich drobiarzy czeka silna konkurencja z Ameryki Południowej
Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK, fot. PTWP

- Trudno dziś oceniać, jak szybko będzie rósł polski eksport mięsa drobiowego do Chin i jak możliwość sprzedaży wpłynie na sytuację na krajowym rynku. Trzeba podkreślić też, że nie jest to rynek łatwy, a polskie przedsiębiorstwa musza mierzyć się na nim z konkurencją z Brazylii, Argentyny oraz Chile - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK.

Pod koniec listopada 2017 r. został opublikowany komunikat o ponownym otwarciu Chin dla polskiego drobiu. Przez rok polskie zakłady nie mogły sprzedawać mięsa bezpośrednio do Państwa Środka z uwagi na wykrycie ognisk grypy ptaków. W lipcu br. Polska uzyskała status kraju wolnego od tego wirusa. Zabiegi polskich służb państwowych oraz krajowej branży przyniosły skutek w postaci powrotu możliwości eksportu na największy rynek azjatycki.

W ocenie Grzegorza Rykaczewskiego jest to bardzo istotna informacja dla krajowej branży drobiarskiej.

- Chiny (bez Hongkongu) są jednym z największych światowym importerów mięsa drobiowego. Z danych ONZ (baza ITC) wynika, że w latach 2012-2016 import tego rodzaju mięsa do Chin wahał się w granicach 400-600 tys. t. rocznie - dodaje.

Analityk zauważa, że w ostatnich latach polska branża stopniowo zwiększała swoją aktywność na rynku chińskim.

- Jeszcze w latach 2009-2010 roczny wolumen sprzedaży do Chin był niższy niż 1 tys. t. W 2015 r. wyniósł już 13 tys. t, zaś w 2016 roku zbliżył się do 16 tys. t. Z jednej strony była to niewielka część łącznego polskiego eksportu drobiu (1,5 proc.). Z drugiej strony jest to rynek o dużym potencjale do wzrostu sprzedaży, który charakteryzuje się wysokim popytem na te części tuszki drobiowej, które trudno sprzedać na naszym głównym zagranicznym rynki zbytu, tj. w Unii Europejskiej. Możliwość eksportu do Chin będzie więc miała pozytywny wpływ na marże tych zakładów, które posiadają dopuszczenie do rynku chińskiego - dodaje.

Rykaczewski wskazuje, że obecnie jednym z największych znaków zapytania jest dalszy rozwój sytuacji związanej z grypą ptaków w sezonie jesienno-zimowym, co jest szczególnie istotne, ponieważ na południu Europy pojawiają się nowe ogniska grypy ptaków.

- Trudno dziś oceniać, jak szybko będzie rósł polski eksport mięsa drobiowego do Chin i jak możliwość sprzedaży wpłynie na sytuację na krajowym rynku. Poza nadal istniejącym zagrożeniem grypą ptaków, ważną kwestią jest czas niezbędny na dopuszczenie kolejnych zakładów do rynku chińskiego. Trzeba podkreślić też, że nie jest to rynek łatwy, a polskie przedsiębiorstwa musza mierzyć się z konkurencją z Brazylii, Argentyny oraz Chile - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH