Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analiza: 10 lat na rynku mięsa w Polsce - drób "wyparł" wieprzowinę

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 04-07-2017, 14:59
Analiza: 10 lat na rynku mięsa w Polsce - drób
fot. shutterstock.com

Przez ostatnie dziesięć lat, czyli odkąd analitycy Banku BGŻ BNP Paribas publikują „Agro Tydzień”, w polskim sektorze mięsa zaszły duże zmiany w strukturze produkcji. - Na znaczeniu wyraźnie zyskało mięso drobiowe, a straciło wieprzowe. Polska stała się potęgą w produkcji drobiu, natomiast produkcja wieprzowiny po dużym spadku nadal nie może nabrać wiatru w żagle. Produkcja wołowiny ma się dobrze, ale nie sprawdziły się prognozy sprzed lat przewidujące bardzo szybki rozwój tego sektora – komentuje Michał Koleśnikow, Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, Bank BGŻ BNP Paribas.

- W jednym z pierwszych Agro Tygodni analizowaliśmy dane o pogłowiu trzody chlewnej w Polsce. Na koniec marca 2007 r. wyniosło ono 18,0 mln szt. i było o 1% niższe niż rok wcześniej. Były to czasy, kiedy pogłowie świń w Polsce wahało się pomiędzy 17 a 19 mln szt. Nikt wówczas nie spodziewał się, że już za kilka lat (w 2013 r.) spadnie poniżej 11 mln szt – podaje Koleśnikow.

Jak zaznacza, w 2007 r. produkcja mięsa wieprzowego była jeszcze wysoka – wyniosła 2,17 mln t. Jednak w następnym roku załamała się. - Pogłowie na wiosnę 2008 r., spadło do 15,7 mln szt., a rok później do 13,6 mln szt. To był szok dla branży. Głównym powodem były wysokie ceny zbóż i pasz w połączeniu z przeciętną niewielką efektywnością produkcji. Krajową produkcję w jeszcze większym stopniu zastępował import mięsa, a w dalszej kolejności prosiąt. Kolejnym ciosem było potwierdzenie w lutym 2014 r. pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) w naszym kraju. Obecnie, wg danych GUS, pogłowie trzody chlewnej wynosi 11,3 mln szt. (stan na 1.03), czyli jest o 38% niższe niż w 2007 r. IERiGŻ prognozuje produkcję wieprzowiny w 2017 r. na poziomie 1,96 mln t, czyli o 9% niższym niż w 2007 r. Wyraźnie mniejszy spadek produkcji niż pogłowia jest głównie wynikiem wzrostu efektywności oraz krótszego cyklu produkcyjnego w oparciu o importowane warchlaki – dodaje ekspert.

W tym samym czasie branża drobiarska odnosiła sukces za sukcesem. Nie przeszkodziły w tym ani ostrzejsze normy obsady kurcząt brojlerów ani wybuch grypy ptaków w grudniu 2007 r., o czym pisano w pierwszych numerach Agro Tygodnia. W 2007 r. produkcja mięsa drobiowego była jeszcze prawie dwukrotnie niższa niż wieprzowiny i wynosiła 1,12 mln t. Jednak do roku 2016 r. wzrastała w imponującym tempie przeciętnie o 8% rocznie. IERiGŻ prognozuje, że w 2017 r. wyniesie 2,39 mln t i będzie o 116% wyższa niż w 2007 r. i o ponad 20% wyższa niż produkcja wieprzowiny. - Warto również dodać, że w 2014 r. Polska stała się unijnym liderem w produkcji mięsa drobiowego. Duża część produkcji kierowana jest na eksport, a import odgrywa marginalną rolę – mówi Michał Koleśnikow.

- Jeśli chodzi o produkcję wołowiny to w latach 2007-16 rozwijała się w przeciętnym tempie 3%. Wg IERiGŻ w 2017 r. ma ona wynieść 495 tys. t, czyli około 25% wielkości produkcji wieprzowiny. Produkcja wciąż prowadzona jest w zdecydowanej większości w oparciu o zwierzęta ras mlecznych i mieszanych. Chów bydła mięsnego przeżywa rozwój, w niektórych okresach dynamiczny, ale wciąż nie tak szybki jak oczekiwano 10 lat temu – podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 386) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.