Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analiza: Spożycie mięsa spada, ale przetworów rośnie

  • Autor: portalspozywczy.pl / ARR
  • Data: 29-10-2014, 13:48
Analiza: Spożycie mięsa spada, ale przetworów rośnie
(fot. PTWP)

Dane budżetów polskich gospodarstw domowych potwierdzają tendencje zmniejszenia poziomu spożycia mięsa. Niemniej, obserwowany spadek nie jest bardzo wyraźny. Według dostępnych danych, spożycie mięsa i przetworów rosło do 2008 r., kiedy to osiągnęło miesięczny poziom 5,6 kg na osobę, by zmniejszyć się o 3,2 proc. do poziomu 5,42 kg w 2012 r. - wynika z analizy dr inż. Moniki Świątkowskiej z SGGW dla Agencji Rynku Rolnego (ARR).

O spadku decyduje m.in. znaczące zmniejszenie spożycia mięsa wołowego (o 19 proc. w latach 2005-2011) do poziomu 0,1 kg ma osobę miesięcznie w 2011 r., przy stabilizacji spożycia mięsa wieprzowego i drobiowego w tym okresie, chociaż zmiennym poziomie w poszczególnych latach.

Jak czytamy w analizie, charakterystyczne jest też zwiększenie spożycia przetworów mięsnych z 2,22 kg na osobę miesięcznie w 2005 r. do 2,32 kg na osobę miesięcznie w 2012 r., czyli o 4,5 proc., w tym szczególnie wędlin wysokogatunkowych o 22 proc. do poziomu 0,66 kg na osobę miesięcznie w 2012 r.

We wszystkich grupach gospodarstw domowych w strukturze konsumpcji mięsa dominuje mięso surowe (57 proc.), a podroby stanowią zaledwie 3 proc. konsumpcji. W segmencie mięsa surowego najwyższy udział ma mięso drobiowe (49 proc.) oraz wieprzowina (44 proc.), a w kategorii wędlin aż 66 proc. udziału w konsumpcji stanowią wędliny gorszych gatunków (kiełbasy i parówki), przede wszystkim z mięsa wieprzowego, a tylko 24 proc. spożycia wędlin przypada na wędliny wysokogatunkowe - wylicza Monika Świątkowska.

Najważniejszym rodzajem spożywanego mięsa w Polsce jest mięso wieprzowe, stanowiące 55-57 proc. spożywanego mięsa w latach 2005-2013, ze stabilnym spożyciem ok. 42,5 kg w okresie 2007-2011 oraz spadkiem do 39 kg w 2012 r. i 38,5 w 2013 r., co oznacza powrót do poziomu spożycia z 2005 r. oraz poziomu lat 2000-2001. Jednak na tle krajów UE, spożycie mięsa wieprzowego w Polsce kształtuje się na wysokim poziomie, zbliżonym do przeciętnego spożycia.

W latach 2008-2010, konsumpcja wieprzowiny w UE wynosiła średnio 42,9 kg na mieszkańca. Tylko w Austrii, Niemczech, Hiszpanii (ok. 60 kg/osobę) oraz Danii i Belgii spożycie to było większe niż w Polsce.

W latach 2008-2010 konsumpcja wieprzowiny w Unii Europejskiej była stabilna, przy niewielkim spadku 0,1 kg na osobę, natomiast w Polsce - zmniejszyła się o 0,87 kg/osobę. Z danych GUS wynika, że w latach 2012-2013 r. spożycie mięsa wieprzowego w Polsce zmniejszyło się, szczególnie wysokogatunkowych wędlin wieprzowych, np. szynek. Natomiast spożycie tych produktów oceniane na poziomie budżetów gospodarstw domowych wskazuje na wzrost jego konsumpcji. Wpływ na te zjawiska ma relatywne pogorszenie siły nabywczej konsumentów i powstałe z tego tytułu bariery popytu na te produkty.

Mięso drobiowe wygrywa walkę konkurencyjną na rynku i w latach 2005-2013 obserwuje się systematyczny wzrost spożycia tego rodzaju mięsa z 23,4 kg na osobę rocznie w 2005 r. do 27 kg w 2013 r., o 15,4 proc. w całym okresie i prawie 0,5 kg rocznie. Dlatego mięso to zwiększa swój udział strukturze spożycia mięsa w Polsce o prawie 5 pkt proc. do poziomu 37,8 proc. w 2013 r. W rezultacie udział wieprzowiny po 2012 r. zmniejsza się w ogólnym spożyciu mięsa w Polsce, podobnie jak w przypadku wołowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 184) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.