Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Argentyna: Nowy rząd znosi bariery w eksporcie wołowiny

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst.: Meat and Livestock Australia
  • Data: 13-04-2017, 09:26
Argentyna: Nowy rząd znosi bariery w eksporcie wołowiny
fot. shutterstock

Wraz ze zmianą ekipy rządzącej w Argentynie zmieniło się podejście władz tego kraju do polityki związanej z eksportem mięsa wołowego. Zniesienie szeregu barier, które poprzednio blokowały rozwój eksportu, spowodowało, iż wywóz tego gatunku mięsa z Argentyny zaczął rosnąć. - informuje FAMMU/FAPA.

W 2016 r. eksport wołowiny z Argentyny zwiększył się o 17% do 154 tys. ton. Tym niemniej trzeba podkreślić, że wzrost ten był niezbyt imponujący, jeśli się weźmie pod uwagę niską bazę porównawczą z poprzednich lata. Ponadto pozostawał on znacznie poniżej poziomu z minionej dekady.

Na początku lat 2000-ych Argentyna była czołowym graczem na światowym rynku wołowiny. W 2004 r. oraz w 2005 r. kraj ten był trzecim największym eksporterem mięsa wołowego na świecie, plasując się tuż za Brazylią oraz Australią. Tymczasem w 2016 r. Argentyńczycy zajmowali 12 miejsce wśród największych eksporterów mięsa wołowego na świecie.

Istnieje nadal szereg czynników, które ograniczają rozwój eksportu wołowiny z Argentyny. W pierwszym rzędzie należy wymienić fakt, iż pomimo dewaluacji krajowej waluty, bydło w Argentynie nadal pozostaje dość drogie w porównaniu z cenami zwierząt w sąsiednich krajach południowoamerykańskich, tj. w Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Krótkookresowy wzrost produkcji wołowiny w Argentynie został ograniczony poprzez dążenie do rozbudowy stada bydła.

Pozytywnym faktem jest natomiast wysoka opłacalność krów i cieląt, co sygnalizuje, że produkcja będzie dalej rosła. Wsparciem dla krajowych producentów wołowiny jest popyt płynący z rynku wewnętrznego. Wielu producentów koncentruje się właśnie na osiągnięciu korzyści ze sprzedaży mięsa w kraju. Eksport wołowiny z Argentyny nadal blokują niektóre rynki zbytu, jak Japonia, co spowodowane jest czynnikami sanitarnymi (wybuch epidemii pryszczycy w 2001 r.).

W dłuższej perspektywie eksport wołowiny z Argentyny będzie wzrastał na rynki ważne z punktu widzenia historycznych doświadczeń z poprzedniej dekady, tj. do Chile, Izraela, Rosji i Brazylii. Obecnie Argentyna dołączyła do Urugwaju i Brazylii w eksporcie tego gatunku mięsa do Chin. Przed 2012 r. wywóz w tym kierunku był znikomy, ale w 2016 r. osiągnął już poziom 55 tys. ton. Ponadto na wołowinę z Argentyny otworzyły się także Stany Zjednoczone (proces uzgodnień odpowiednich wymagań sanitarnych nie został ukończony, i handel się jeszcze nie rozpoczął).

Argentyńska wołowina jest także obecna na rynku wspólnotowym w ramach tzw. kwoty hiltońskiej (29,5 tys. ton) oraz za sprawą 48,2 tys. kontyngentu, realizowanego wspólnie z USA, Kanadą, Urugwajem, Nową Zelandią i Australią. W 2016 r. kraje Unii Europejskiej były drugim (po Chinach) największym rynkiem zbytu na wołowinę dla Argentyńczyków, z udziałem na poziomie 22%

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 567) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH