Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Argentyńskie mięso wróci do USA

  • Autor: netbrokers.pl
  • Data: 17-04-2008, 11:30

Departament Rolnictwa USA (USDA) przygotowuje zniesienie zakazu eksportu argentyńskiej wołowiny i baraniny, który został wprowadzony po wykryciu pryszczycy w Argentynie na początku 2001 r.

Zniesienie zakazu dotyczyć będzie południowego regionu Patagonii, gdzie nie wystąpiła pryszczyca od 1976 r. Nie wpłynie to zbytnio na argentyński eksport, ponieważ tylko 2 proc. sprzedaży zewnętrznej pochodzi z tego regionu. Rząd argentyński zamierza również ograniczyć eksport, żeby zredukować ceny mięsa na rynku wewnętrznym.

Według aktualnych danych Światowej Organizacji Handlu, Argentyna ma przyznaną kwotę eksportową do USA aż do 20 tys. ton. Może stać się więc krajem konkurencyjnym, z uwagi na niskie koszty produkcji i - w konsekwencji - atrakcyjne ceny, także produktów, które wysyłane są poza wymienioną kwotą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH