Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ARR: Do czerwca ceny skupu trzody i bydła powinny być stabilne

  • Autor: PAP
  • Data: 27-01-2014, 08:44

Do czerwca 2014 r. ceny skupu żywca wieprzowego utrzymają się na poziomie 5,2-5,6 zł za kg, młoda bydło rzeźne może kosztować w granicach 5,90 do 6,30 zł za kilogram - prognozują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

Na wysokość krajowych cen skupu żywca wieprzowego będą miały wpływ przede wszystkim ceny wieprzowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro. Według KE w 2014 r. podaż wieprzowiny w UE może być o około 1 proc. większa niż w 2013 r., a to może spowodować spadek unijnych cen wieprzowiny.

W marcu br. w Polsce ceny skupu trzody chlewnej mogą być zbliżone do notowanych przed rokiem, a w czerwcu mogą być nieco niższe niż rok wcześniej.

Według GUS, w grudniu 2013 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,28 zł/kg, o 11 proc. taniej niż we wrześniu 2013 r. i o 1,5 proc. taniej niż w grudniu 2012 r. W pierwszej dekadzie stycznia 2014 r. odnotowano dalszy spadek cen skupu trzody chlewnej.

Cena żywca Polsce w przeliczeniu kształtowała się na poziomie 158,07 euro za 100 kg. Była ona wyższa od średnich cen m.in. w Holandii, Belgii, Danii, Niemczech i we Francji, ale niższa niż np. na Węgrzech.

Zdaniem ekspertów w 2014 r. przewidywany wzrost światowej i unijnej produkcji wołowiny będzie wywierał presję na spadek cen tego mięsa na rynku unijnym. Ponieważ produkcja tego mięsa w naszym kraju ukierunkowana jest na eksport, spadek cen na rynkach zagranicznych będzie miał wpływ na poziom cen w kraju.

Ze względu na niski spożycie wołowiny na krajowym rynku, ceny skupu bydła w Polsce w pierwszej połowie 2014 r. mogą kształtować się na poziomie o 5-7 proc. niższym niż w analogicznych miesiącach 2013 r.

W grudniu 2013 r. (dane GUS) bydło ogółem (bez cieląt) skupowano średnio po 6,10 zł/kg, a młode bydło po 6,32 zł/kg, tj. o 7-8 proc. taniej niż w grudniu 2012 r. r. W pierwszej połowie stycznia 2014 r. obserwowany był dalszy spadek cen zakupu bydła.

W Polsce cena wołowiny w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 307,52 euro za 100 kg, o 10 proc. mniej niż rok wcześniej, a w Niemczech - 382,14 euro/100 kg, o 8 proc. mniej niż przed rokiem.

Ocenia się, że w całym 2013 r. wolumen eksportu mięsa wołowego i cielęcego może być również o 2 proc. większy niż w 2012 r. i wynieść około 340 tys. ton. Kilkuprocentowy wzrost eksportu wołowiny i cielęciny przewidywany jest także w pierwszej połowie 2014 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH