Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ARR: do września wzrost cen skupu żywca wieprzowego

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-07-2016, 13:48
ARR: do września wzrost cen skupu żywca wieprzowego
Fot. Shutterstock

- Prognozowany na 2016 r. spadek produkcji żywca wieprzowego w Polsce i w innych państwach UE będzie skutkował wzrostem cen trzody chlewnej. Dodatkowym czynnikiem stymulującym wzrost cen będzie przewidywane ożywienie popytu eksportowego - przewiduje Zespół Ekspertów Agencji Rynku Rolnego ds. Prognozowania Cen Podstawowych Produktów Rolniczych.

Zdaniem ekspertów do września bieżącego roku ceny skupu żywca wieprzowego będą rosły, jednak w czwartym kwartale przewidywany jest sezonowy spadek cen. Tak czy owak, zgodnie z prognozami, ich poziom będzie od 17 do nawet 20 proc. wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

W ocenie Zespołu Ekspertów ARR za kilogram żywca wieprzowego będzie trzeba zapłacić od 4,9 do 5,1 zł. W grudniu ceny mają spaść i wynosić od 4,5 do 4,8 za kilogram.

Eksperci przewidują, że w roku 2016 krajowe spożycie wieprzowiny może się ukształtować na poziomie około 40 kilogramów per capita, a zatem niższym niż w minionym roku, kiedy zbliżyło się do granicy 42 kilogramów na mieszkańca - wyniosło dokładnie 41,7 kg/osobę. Z drugiej jednak strony konsumpcja będzie o blisko kilogram wyższa od odnotowanej w roku 2014, która wyniosła 39,1 kg na osobę.

Zgodnie z zaprezentowanymi prognozami obniżeniu może także ulec handel zagraniczny. Eksperci zauważają, że od stycznia do maja bieżącego roku w wyniku ożywionego popytu zagranicznego, a także stosunkowo niskich cen krajowych eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych z Polski był o 8 proc. większy niż w analogicznym okresie 2015 roku - w ekwiwalencie tusz wyniósł 274 tys. ton.

Jednocześnie do kraju sprowadzono w tym okresie 339 tys. ton asortymentu wieprzowego, co stanowi wzrost o 1 proc. w porównaniu rok do roku.

W kolejnych miesiącach, w związku z pogłębiającym się spadkiem produkcji, eksport wieprzowiny ma spaść i w przekroju całego roku osiągnąć poziom 660 tys. ton, wobec 647 tys. ton przed rokiem. Zwiększeniu może ulec import, którego poziom może się zwiększyć nawet do 865 tys. ton - przed rokiem było to 829 tys. ton. 

- W efekcie spadek podaży wieprzowiny na rynku krajowym w 2016 r. może być nieco mniejszy niż spadek produkcji - przewiduje Zespół Ekspertów Agencji Rynku Rolnego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH