Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ARR: Na wiosnę podrożeje żywiec wieprzowy

  • Autor: PAP
  • Data: 04-02-2013, 13:25

Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że w lutym i następnych miesiącach żywiec wieprzowy będzie drożał, osiągając w czerwcu poziom 5,5-5,9 zł za kg. W połowie stycznia br. kosztował on średnio 5,17 zł za kg po spadkach cen skupu w czwartym kwartale 2012 r.

Z danych GUS wynika, że w grudniu 2012 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wynosiła 5,36 zł/kg, o 6 proc. mniej niż w listopadzie 2012 r. i o 4 proc. mniej niż w grudniu 2011 r. Według informacji resortu rolnictwa, w drugim tygodniu stycznia 2013 r. ceny skupu żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 5,17 zł za kg, czyli o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

W tym czasie średnia unijna cena trzody chlewnej wyniosła 169,22 euro za 100 kg, tj. o 13 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Cena w Polsce była wyższa od przeciętnych cen m.in. we Francji, w Belgii, Holandii, Danii, Hiszpanii, a niższa niż np. w Niemczech i na Węgrzech.

Zespół ekspertów szacuje, że po jesienno-zimowym spadku, ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną w okresie wiosenno-letnim 2013 r. i będą kształtować się na poziomie zbliżonym lub nieco wyższym, niż w analogicznych miesiącach 2012 r. W marcu żywiec może kosztować 5,3-5,5 zł za kg, a w czerwcu - 5,5-5,9 zł za kg.

W ocenie zespołu ekspertów, mimo wzrostu cen żywca, nadal będzie spadało pogłowie trzody chlewnej. "Utrzymujące się od ponad dwóch lat niekorzystne warunki ekonomiczne tuczu trzody chlewnej w Polsce przyczyniły się do głębokiego spadku jej liczebności" - napisano w kwartalnej prognozie ARR opracowanej na podstawie ekspertów.

Jak podał GUS, w lipcu 2012 r. pogłowie świń w naszym kraju wynosiło 11,6 mln sztuk, czyli było o 14,3 proc. mniejsze, niż przed rokiem i o 22 proc. mniejsze, niż dwa lata wcześniej.

Konsekwencją spadku pogłowia trzody chlewnej jest zmniejszenie produkcji żywca wieprzowego. W 2012 r. skup żywca wieprzowego w naszym kraju wyniósł 1 mln 470 tys. ton, tj. o 15 proc. mniej niż w 2011 r. Uwzględniając przewidywany dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, prognozuje się, że w pierwszym półroczu bieżącego roku produkcja żywca wieprzowego może wynieść 970 tys. ton, czyli aż o 17 proc. mniej niż rok wcześniej.

Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. produkcja wieprzowiny w UE była niższa, niż w 2011 r. W 2013 r. prawdopodobnie nastąpi dalszy spadek produkcji z powodu wysokich obecnie cen pasz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH