REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ARR: Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 mln sztuk

  • Autor: PAP
  • Data: 08-02-2016, 18:25
ARR: Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 mln sztuk
Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 mln sztuk. Fot. shutterstock

Wzrost produkcji żywca wieprzowego w UE i w Polsce spowodował, że w 2015 r. ceny skupu trzody chlewnej w naszym kraju były niższe niż rok wcześniej. Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 mln sztuk - informuje Agencja Rynku Rolnego.

REKLAMA

Według GUS w grudniu 2015 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 1 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 8 proc. niższa niż w grudniu 2014 r. Pod koniec stycznia br. krajowe zakłady mięsne za trzodę chlewną płaciły przeciętnie 4,10 zł/kg, o 6 proc. więcej niż w końcu 2015 r. i o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

Wieprzowina jest też tania w krajach Unii Europejskiej. W styczniu br. niższe niż w naszym kraju ceny trzody chlewnej odnotowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Rumunii, Francji, Portugalii i Danii.

Jak zauważają analitycy, na poziom cen skupu wpływa wiele czynników, m.in. wielkość pogłowia trzody chlewnej oraz produkcja żywca wieprzowego w Polsce i UE. Na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej. W największym stopniu spadła liczba loch (o 15 proc.), szczególnie loch prośnych.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) szacuje, że w 2015 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 2,4 mln ton i była o 3 proc. większa niż w 2014 r. Analitycy ARR oceniają, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może wynieść nieco ponad 1,1 mln ton, tj. o około 5 proc. mniej niż w pierwszym półroczu 2015 r. Na drugą połowę 2016 r. przewiduje się pogłębienie spadku krajowej produkcji wieprzowiny.

W ubiegłym roku odnotowano wzrost eksportu produktów wieprzowych z Polski. W eksporcie dominowało mięso. Jego odbiorcami były głównie kraje UE, zwłaszcza Włochy, Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a wśród krajów trzecich USA i Hongkong. Analitycy ARR szacują, że w 2015 r. krajowy eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł około 640 tys. ton wobec 625 tys. ton w 2014 r.

Ocenia się, że import produktów wieprzowych do Polski w 2015 r. był podobny jak w 2014 r. i wyniósł ok. 820 tys. ton. Wzrósł przywóz mięsa przetworów, a zmalał przywóz żywca i tłuszczów wieprzowych. W 2016 r. spadek krajowej produkcji wieprzowiny może przyczynić się do ograniczenia eksportu tego mięsa z Polski do około 600 tys. ton. Import może ukształtować się na poziomie zbliżonym do szacowanego na 2015 r. W efekcie w 2016 r. ujemne saldo Polski w handlu wieprzowiną może ulec pogłębieniu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH