REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ARR: Spadek produkcji i konsumpcji wołowiny i wieprzowiny, wzrost - drobiu

  • Autor: PAP
  • Data: 20-04-2012, 11:31
ARR: Spadek produkcji i konsumpcji wołowiny i wieprzowiny, wzrost - drobiu
Zdaniem ARR w bieżącym roku nastąpi spadek konsumpcji wieprzowiny i wołowiny, a wzrośnie konsumpcja drobiu

W 2012 r. nastąpi spadek w produkcji mięsa wieprzowego oraz wołowego, natomiast wzrośnie produkcja drobiu - prognozuje w raporcie Agencja Rynku Rolnego.

REKLAMA

"Zmniejszenie pogłowia loch prośnych oraz utrzymujące się niekorzystne relacje cen skupu żywca do cen pasz determinują dalszy spadek pogłowia. Przewiduje się, że liczba świń w połowie 2012 r. będzie jeszcze o kilka procent mniejsza niż w lipcu 2011 r. i może ukształtować się na poziomie poniżej 13 mln sztuk. Spadek krajowego pogłowia trzody chlewnej może być łagodzony importem prosiąt i warchlaków" - napisano w raporcie ARR.

"Aktualny oraz przewidywany stan i struktura pogłowia trzody chlewnej wskazują, że krajowa produkcja wieprzowiny w 2012 r. ulegnie znacznemu ograniczeniu. Przewiduje się, że spadek może wynieść 12-15 proc." - dodano.

ARR przewiduje, że w 2012 r. spadnie także konsumpcja wieprzowiny.

"W związku z brakiem perspektyw na istotny spadek cen detalicznych wieprzowiny w okresie objętym prognozą przewiduje się, że w 2012 r. konsumpcja tego mięsa ulegnie dalszemu zmniejszeniu" - napisano.

"Biorąc pod uwagę spadek krajowej produkcji przewiduje się, że w 2012 r. nastąpi wzrost importu wieprzowiny do Polski, a ujemne saldo obrotów produktami wieprzowymi ulegnie zwiększeniu" - dodano.

"Biorąc pod uwagę spadek pogłowia krów oraz rosnące ceny żywca cielęcego przewiduje się, że w 2012 r., a zwłaszcza w pierwszym półroczu, produkcja żywca wołowego w Polsce będzie mniejsza niż w roku ubiegłym" - napisano.

"Przewiduje się, że w 2012 r. (zwłaszcza w jego pierwszej połowie) polski eksport wołowiny ukształtuje się na poziomie niższym od wysokiego poziomu odnotowanego w roku poprzednim i może wynieść około 315 tys. ton. (...). W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2012 r. wzrost cen detalicznych wołowiny wyniósł 17 proc. w porównaniu do roku poprzedniego. Wskazuje to, że w bieżącym roku można przewidywać dalszy spadek konsumpcji wołowiny" - dodano.

"W 2012 r. przewidywany jest dalszy umiarkowany (5-7 proc.) wzrost produkcji drobiu do 2140-2170 tys. ton (około 1500 tys. ton w w.b.c.). Do wzrostu produkcji żywca drobiowego przyczyniać się będą przewidywane wysokie ceny wieprzowiny stymulowane m.in. spadkiem produkcji tego mięsa. Równocześnie wzrost produkcji drobiu ograniczany będzie wysokimi cenami pasz oraz wzrostem kosztów energii" - napisano.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nedpolams@op.pl 20-04-2012, 22:30:
Coś mi się wydaje ,że ktos prowokuje niebezpieczny proces.
Występuje bezpośrednia zależność pomiędzy producentem i konsumentem. W konsekwencji wywołując proces zwyżki cen przez producentów zmniejsza się liczbe konsumentów.
I tu Szamani mogą obliczyć kiedy nie będzie dla kogo produkować, przy rentowności 100% producentów. Równanie drugiego stopnia z trzema niewiadomymi.
Powodzenia.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH