REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ARR: Stabilne ceny wieprzowiny, niższe - wołowiny i drobiu

  • Autor: PAP
  • Data: 27-01-2014, 12:42
ARR: Stabilne ceny wieprzowiny, niższe - wołowiny i drobiu
fot. Fotolia

W I półroczu ceny wieprzowiny będą stabilne bądź niższe niż przed rokiem, ceny wołowiny niższe o 5-7 proc. rdr, zaś drobiu niższe o 5-10 proc. rdr - wynika z kwartalnej prognozy Agencji Rynku Rolnego.

REKLAMA

"Na wysokość krajowych cen skupu żywca wieprzowego w prognozowanym okresie będą miały wpływ przede wszystkim ceny wieprzowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro. Według KE w 2014 r., w wyniku zmian wielkości produkcji i eksportu netto, podaż wieprzowiny w UE może być o około 1 proc. większa niż w 2013 r., co może spowodować spadek unijnych cen wieprzowiny" - napisano w raporcie.

"W marcu bieżącego roku w Polsce ceny skupu trzody chlewnej mogą być zbliżone do notowanych przed rokiem, a w czerwcu mogą być nieco niższe niż rok wcześniej" - dodano.

Analitycy ARR przewidują, że kilogram żywca wieprzowego w marcu będzie kosztował 5,20-5,50 zł, zaś w czerwcu 5,20-5,60 zł.

IERiGŻ - PIB prognozuje, że w pierwszej połowie 2014 r. produkcja żywca wieprzowego w Polsce może wynieść około 970 tys. ton (755 tys. ton w.b.c.), o 1 proc. mniej niż w pierwszym półroczu 2013 r.

"Ocenia się, że w następstwie rozwoju kontaktów międzynarodowych, w pierwszej połowie 2014 r. może nastąpić wzrost polskiej wymiany handlowej wieprzowiną. Przewiduje się, że import wieprzowiny do Polski będzie o 6 proc. większy niż w pierwszym półroczu 2013 r. Eksport wieprzowiny z Polski może wzrosnąć o 3 proc." - napisano.

"Biorąc pod uwagę prawdopodobny wzrost podaży wieprzowiny na krajowym rynku, IERiGŻ - PIB przewiduje, że w 2014 r. spożycie tego mięsa może być o około 1 kg większe niż w 2013 r." - dodano.

"W 2014 r. przewidywany wzrost światowej i unijnej produkcji wołowiny będzie wywierał presję na spadek cen tego mięsa na rynku unijnym. Z uwagi na ukierunkowanie krajowej produkcji na eksport, spadek cen na rynkach zagranicznych będzie miał wpływ na poziom cen w kraju. W tej sytuacji, przy ograniczonym popycie krajowym, ceny skupu bydła w Polsce w pierwszej połowie 2014 r. mogą kształtować się na poziomie o 5-7 proc. niższym niż w analogicznych miesiącach 2013 r." - napisano.

Analitycy ARR przewidują, że kilogram mięsa wołowego ogółem w marcu będzie kosztował 5,60-6,10 zł, zaś w czerwcu 5,70-6,10 zł.

Zgodnie z prognozą IERiGŻ, produkcja żywca wołowego w pierwszej połowie 2014 r., podobnie jak w analogicznym okresie 2013 r., wyniesie około 330 tys. ton (ponad 170 tys. ton w.b.c.)

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH