REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ARR: Złożono wnioski na na dopłatę do przechowywania 8,5 tys. ton wieprzowiny

  • Autor: PAP
  • Data: 16-02-2011, 17:21

W ciągu dwóch pierwszych tygodni lutego, przedsiębiorcy złożyli do Agencji Rynku Rolnego 81 wniosków na dopłatę do przechowywania 8,5 tys. ton wieprzowiny, w tym 4,5 tys. ton półtusz wieprzowych - poinformowała rzecznik ARR Iwona Ciechan.

REKLAMA

W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton. Przedsiębiorcy mogą starać się o unijną dopłatę do przechowywania wieprzowiny od 1 lutego br.

Komisja Europejska uruchomiła dopłaty ze względu na kłopoty na rynku wieprzowiny w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Było to m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w tym kraju o ponad 20 proc.

Decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. Ceny trzody przestały spadać. W pierwszym tygodniu lutego żywiec wieprzowy kosztował średnio 3,74 zł/kg (tydzień wcześniej było to 3,56 zł/kg) czyli o 5 proc. więcej niż w końcu stycznia. Cena trzody była jednak o 5,5 proc. niższa niż miesiąc wcześniej, ale żywiec kosztował o 6 proc. więcej niż rok wcześniej.

UE dopłaca do przechowywania wieprzowiny świeżej, nie może być mrożona tj. pochodzić ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kubasiewicz krzysztof chłop 17-02-2011, 10:55:
obecnie likwiduje się fermy swinskie z powodu braku opłacalności produkcji towarowej. 3 zł za 1 kg żywca wieprzowego to cena w skupie duzo poniżej kosztów.Obecnie jest dużo świn i jest co zamrażać.Tym bardziej, że nie wiadomo kiedy ponownie, znowu będzie co zamraząć.Myślę że już najwyższy czas żeby zaczać przechowywac w polskich chłodniach unijną wieprzowinę,bo polskiej na pewno nie będzie.Minister Sawicki z PSL u dostrzega to i chwała mu za to wizjonerstwo....Odbędzie się równiez za chwilę likwidacja polskich ubojni i zakładów mięsnych.Po prostu z braku świń nie będzie co zabijać.Polacy przechodzą na wegetarianizm...z koniecznosci.Kartofel to tradycyjna polska wieprzowina.
  • kubasiewicz krzysztof chłop 17-02-2011, 10:55:
obecnie likwiduje się fermy swinskie z powodu braku opłacalności produkcji towarowej. 3 zł za 1 kg żywca wieprzowego to cena w skupie duzo poniżej kosztów.Obecnie jest dużo świn i jest co zamrażać.Tym bardziej, że nie wiadomo kiedy ponownie, znowu będzie co zamraząć.Myślę że już najwyższy czas żeby zaczać przechowywac w polskich chłodniach unijną wieprzowinę,bo polskiej na pewno nie będzie.Minister Sawicki z PSL u dostrzega to i chwała mu za to wizjonerstwo....Odbędzie się równiez za chwilę likwidacja polskich ubojni i zakładów mięsnych.Po prostu z braku świń nie będzie co zabijać.Polacy przechodzą na wegetarianizm...z koniecznosci.Kartofel to tradycyjna polska wieprzowina.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH