Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Badanie: Co konsumenci wiedzą o przechowywaniu mięsa?

  • Autor: Portalspozywczy.pl
  • Data: 30-10-2008, 14:59

- Tak odpowiedziało 77 proc. mieszkańców województwa łódzkiego, którzy wzięli udział w badaniu przeprowadzonym na początku października w sklepach Zakładów Mięsnych Pamso S.A.

Badanie, jakie firma Pamso przeprowadziła w październiku, jest częścią kampanii edukacyjnej „Zawsze świeże". Ankieta miała na celu sprawdzić wiedzę mieszkańców województwa łódzkiego na temat przechowywania produktów mięsno-wędliniarskich. Badani twierdzili, że wiedzą, jak obchodzić się z produktami mięsno - wędliniarskimi, ale wyniki pokazały, że rzeczywistość wygląda inaczej.

Pytania, na które odpowiedzieli klienci Pamso dotyczyły różnych aspektów przechowywania żywności. I tak, ponad połowa badanych przyznała, że zakupioną wędlinę przechowuje w folii. Co więcej, 83 proc. kupuje wędliny w większych ilościach - „na zapas". Nie każdy zatem wie, że wyroby mięso-wędliniarskie leżące kilka dni w lodówce, bez dostępu powietrza - szczelnie okryte folią - są szczególnie narażone na zepsucie. Także sposób transportowania tak wrażliwych na bodźce zewnętrzne produktów, jak mięso i wędliny, pozostawia wiele do życzenia. Tylko co 25 badany udaje się na zakupy do sklepu mięsnego ze specjalną torbą termoizolacyjną a aż 95 proc., niezależnie od pogody, korzysta ze zwykłej reklamówki.

Są też jednak kwestie, w których ankietowani otwarcie przyznawali się do swojej niewiedzy. Tak było np. z pytaniami o temperatury. Badani nie potrafili podać temperatur, jakie panują w ich zamrażarkach i lodówkach, a więc nie wiedzieli również, w jakich warunkach termicznych mrożą mięso i przechowują wędliny. Ponadto okazało się, że właśnie mięso wzbudza najwięcej wątpliwości wśród ankietowanych. - Nie każdy wie, że mięsa nie trzeba myć przed zamrożeniem - zwraca uwagę Jadwiga Rzeźniczak, główny technolog Pamso. - Również podczas rozmrażania powinno się unikać kontaktu wyrobu z wodą. Chodzi o to, żeby zapobiec wypłukaniu z produktu części soków.

Ponad połowa badanych (55%) poprawnie wskazała składnik, którego znajdziemy najwięcej w mięsie, czyli białko. Na pytanie: „Częścią, jakiego mięsa jest schab?" również większość odpowiedzi była prawidłowa - aż 66 proc. badanych wymieniła mięso wieprzowe.
Cieszy też fakt, że mieszkańcy województwa łódzkiego ostrożnie podchodzą do kwestii mrożenia mięsa i przestrzegają bezpiecznych norm - 83 proc. przechowuje zamrożone mięso drobiowe nie dłużej niż jeden miesiąc, a 75 proc. badanych trzyma nie zamrożone mięso mielone nie dłużej niż jedną dobę.

Podsumowując, mieszkańcy województwa łódzkiego nie są jeszcze ekspertami w dziedzinie przechowywania żywności.  -Wyniki badań utwierdziły nas w przekonaniu, że przedsięwzięcia takie, jak kampania „Zawsze świeże" mają sens. - mówi Monika Adamus, kierownik Działu Marketingu Pamso. „Przewidując podobną sytuację już wcześniej przygotowaliśmy poradnik, w którym każdy zainteresowany znajdzie najważniejsze informacje dotyczące zdrowego mrożenia, rozmrażania i codziennego obchodzenia się z produktami mięso-wędliniarskimi." - dodaje.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH