Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Badanie: Prawie co trzeci konsument chce jeść mięso wyprodukowane w laboratorium

- 60 procent wegan jest skłonnych do spróbowania mięsa produkowanego w laboratorium - wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Ingredient Communications.

Badanie: Prawie co trzeci konsument chce jeść mięso wyprodukowane w laboratorium
fot. shutterstock.com

Agencja PR Ingredient Communications zleciła firmie Surveygoo przeprowadzenie ankiety internetowej dla 1000 konsumentów w Wielkiej Brytanii i USA.

Respondentom powiedziano, że mięso z hodowli tkankowej jest prawdziwym mięsem wyhodowanym z komórek w laboratorium i niepochodzącym ze zwierząt. Następnie zapytano ich, czy byliby skłonni spożywać tego rodzaju mięso, gdyby było dostępne w sklepach i restauracjach. 29 procent stwierdziło, że tak, a 38 procent stwierdziło, że nie, pozostałe 33 procent nie wiedziało.

Wyniki badania pokazują, że amerykańscy respondenci (40 procent) częściej decydują się jeść mięso z laboratorium niż w Wielkiej Brytanii (18 procent). Wyniki sugerują, że pionierzy hodowli tkankowej w branży mięsnej powinni najpierw wybrać rynek amerykański.

Dość zaskakujące jest to, że wegańscy respondenci najprawdopodobniej spożywałby mięso hodowli tkankowej, a 60 procent twierdzi, że jest gotowe to zrobić. Liczba ta była niższa dla wegetarian (23 procent) i pescatarian (osób jedzących ryby, ale nie mięso) (21 procent). 28 procent osób jedzących mięso, czyli 888 na 1000 ankietowanych - stwierdziło, że jest gotowa spróbować mięsa z laboratorium.

Więcej na farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

weganie RSS ALERT    /    mięso z komórek macierzystych RSS ALERT    /    mięso z probówki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.209.18.224
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.