Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Balcerzak: Należy uregulować sprawę pozyskiwania i składowania mięsa z dziczyzny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-04-2011, 15:57
Balcerzak: Należy uregulować sprawę pozyskiwania i składowania mięsa z dziczyzny
Na fot. Klaudiusz Balcerzak

Na polskim rynku mięsa i przetworów z dziczyzny istnieje kilka zakładów, które swą działalność opierają na surowcu pozyskanym w wyniku polowań. W aktualnej sytuacji na rynku pozyskiwania mięsa z dziczyzny nie można niestety planować stabilnej produkcji przetwórczej oraz produkcji garmażeryjnej (kulinarnej). Wynika to z trudnej, nieprzewidywalnie kształtującej się podaży tychże surowców - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Klaudiusz Balcerzak, właściciel Zakładu Mięsnego i Restauracji "Stary Dworzec".

Niestabilność produkcji wyrobów z dziczyzny (w tym również działalność restauracji, których funkcjonowanie opiera się w większości na niniejszym surowcu), jest zatem skutkiem chwiejnej podaży. - Jeśli chodzi o prognozę rozwoju rynku mięsa z dziczyzny, to sprawa musi ulec zdecydowanej zmianie. Zwierzyna łowna jest w części własnością państwa, jak również kół łowieckich, które według założonego planu zwierzynę tę pozyskują. Mimo to nikt nie posiada szczegółowych informacji odnośnie całkowitej, faktycznej liczby i wagi mięsa z dziczyzny pozyskiwanego metoda polowania - zauważa Klaudiusz Balcerzak.

Dodaje, że aby uregulować proces zagospodarowania mięsa z dziczyzny, należy zmienić prawo łowieckie w kwestii skupu tego mięsa dla potrzeb restauracji i przetwórców oraz ograniczyć pozyskiwanie przez myśliwych dziczyzny na własne cele. - Nie dostrzegam także potencjalnych problemów, by wykorzystując dziczyznę do celów przetwórczych produkować, w oparciu o tradycyjnie polskie receptury doskonały asortyment, zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym. Należy po prostu uregulować sprawę pozyskiwania i składowania mięsa z dziczyzny - akcentuje właściciel restauracji "Stary Dworzec".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mysłiwy 27-04-2011, 13:55:
pozyskiwanie ? mysliwy za darmo oddaje zwierzyne .Nie ma żadnej rekompensaty. Koła zabieraja marne grosze na odszkoadowania dla rolników. Mysliwy dojeżdża do łowiska, poświeca swój czas , naboje swoje , a jak zastzreli to oddaje .
  • Krzysztof 26-04-2011, 17:33:
Kwestia pozyskania jest tak dokładnie uregulowana że trudno coś jeszcze regulować.
Myśliwi coraz więcej zwierzyny przeznaczają na własny użytek poniewaz firmy skupujące płacą nierzadko śmieszne ceny zwłaszcza za dziki.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH