Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bank centralny obniża ceny trzody chlewnej w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 09-11-2010, 10:21
Bank centralny obniża ceny trzody chlewnej w Polsce

W ostatnim tygodniu października (25-31.10) po raz pierwszy od pięciu tygodni nie spadły ceny trzody chlewnej. W przeliczeniu na żywiec dostawcy otrzymywali przeciętnie 3,80 PLN/kg. To prawie o 9 proc. mniej niż w tym samym tygodniu w ubiegłym roku - informują analitycy BGŻ.

W ostatnich dwóch miesiącach ceny trzody spadały szybciej niż zazwyczaj. Od połowy sierpnia, kiedy za żywiec zakłady płaciły średnio 4,57 PLN/kg w przeciągu 10 tygodni cena spadła o 0,77 PLN/kg, czyli o 17 proc. W poprzednich pięciu latach w tym okresie cena obniżała się przeciętnie o 0,60 PLN/kg.

Podobnie sytuacja rozwijała się w ostatnim okresie w UE. Średnia cena referencyjna (wbc, klasy E i S) w ostatnim tygodniu października wynosiła 1,37 EUR/kg. Przeciętnie w poprzednich pięciu latach cena w tym tygodniu wynosiła 1,40 EUR/kg więc w tym roku cena jest o 2 proc. niższa niż przeciętnie. Zresztą ceny trzody w UE były niskie przez większość tego roku - niższe niż w 2009 roku i niższe niż przeciętnie w latach 2005-09.

Sytuacja czasowo poprawiła się pomiędzy kwietniem a czerwcem, kiedy na skutek kryzysu greckiego euro znacznie osłabiło się wobec dolara osiągając na przełomie maja i czerwca najniższy od czterech lat poziom 1,20 EUR/USD. To spowodowało ożywienie popytu na unijną wieprzowinę na rynkach światowych. W maju i na początku czerwca cena trzody chlewnej rosła bardzo szybko i była przez kilka tygodni wyższa niż w poprzednich latach.

W tym samym okresie złoty osłabiał się jeszcze bardziej niż euro. Dla polskiego rynku trzody chlewnej również oznaczało to okres ożywienia i stosunkowo szybkiego wzrostu cen. W dwa miesiące, od połowy kwietnia do połowy czerwca cena tuczników wzrosła od 3,49 do 4,51 PLN/kg.

Jednak od tego czasu sytuacja na rynkach walutowych uległa znaczącej zmianie. W ostatnich dniach euro umocniło się wobec dolara do poziomu 1,40 EUR/USD - unijna wieprzowina dla odbiorców w Azji, Rosji czy na Ukrainie staje się przez to droższa wobec oferty konkurentów. Ostatnie decyzje Banku Rezerwy Federalnej polegające na zwiększeniu podaży pieniądza prowadzą do dalszego osłabiania się dolara amerykańskiego.

Powoduje to presję na ceny wieprzowiny sprzedawanej przez producentów z UE - aby sprzedać nadwyżkę produkcji na rynkach krajów trzecich trzeba oferować niższą cenę. A to z kolei powoduje, że zakłady mogą zaoferować niższą cenę producentom trzody chlewnej w krajach UE.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH