Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Będzie przełom ws. stosowania mączki mięsno-kostnej?

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 09-10-2013, 18:13
Będzie przełom ws. stosowania mączki mięsno-kostnej?
Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii (fot. PTWP)

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada poszerzenie zezwolenia na skarmianie mączek, ale brak testu pozwalającego odpowiednio dokładnie wykryć różne rodzaje DNA.

Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk stwierdził w sejmowej Komisji Rolnictwa, że trwają prace zmierzające do poszerzenia możliwości żywienia mączkami mięsno-kostnymi:

- Jak wynika z tego, co wiemy na dzień dzisiejszy, to od połowy 2014 r. będzie możliwość spożywania mączek mięsno-kostnych przez drób; mączek z trzody. Jak to już powiedziałem, jest tu kwestia rozpoznawalności DNA - stwierdził.

Ale ta rozpoznawalność jest ciągle wątpliwa.

Zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski studzi:

- Na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze do końca zwalidowanego testu, odróżniającego białko wieprzowe od białka drobiowego. Na czym polega problem? Otóż wydawałoby się, że jest to proste i łatwe do wykonania, ale nie mamy tu przecież do czynienia z matrycą w postaci tkanki, która nie jest poddana żadnej obróbce. To jest wysoce przetworzona tkanka i dlatego wcale nie jest tak łatwo stworzyć test, który będzie dawał nam gwarancję wykrywania odpowiedniej ilości DNA, wskazującej na celowe dodanie.

Problem polega na takim przygotowaniu testów, aby nie tylko wykrywały obecność, ale też określały ilość obcego DNA.

- Przecież musimy też pamiętać o tym, że w badaniach genetycznych wystarczy ślad DNA, a będzie można wykryć takie DNA i stwarzać w tym momencie nie tylko problemy administracyjne, lecz także sądowe - mówił Jażdżewski. - Te testy muszą nie tylko wskazywać i wykrywać białko, ale muszą wskazywać nam ilości, które mogą sugerować rzeczywiście celowe dodanie. Jeżeli będziemy mieli drobne zanieczyszczenie w mączce wieprzowej i wykryjemy odrobinę mączki drobiową, wtedy oczywiście cała machina administracyjna może zostać uruchomiona - i to zupełnie niepotrzebnie. A więc ten test wcale nie jest taki prosty do stworzenia i do opracowania.

Nie wszystkie kraje są tak jak Polska zdecydowane wprowadzić taką możliwość skarmiania krzyżowego:

- Ponadto nie wszystkie laboratoria w Europie są gotowe, by wdrożyć tę metodologię - mówił Jażdżewski. - Akurat Polska jest jednym z czterech krajów UE, które najszybciej dokonały walidacji nowego testu, ale jest bardzo wiele członkowskich krajów unijnych, które nie mogą - lub wręcz nie chcą - stosować takiego testu. Doskonale znamy stanowisko brytyjskie i stanowisko francuskie; rządy tych krajów nie chcą słyszeć o wprowadzeniu możliwości skarmiania mączkami zwierząt gospodarskich, innych niż ryby.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Uczony i do tego praktyk 10-10-2013, 10:02:
Należałoby Anglikom i Francuzom wytłumaczyć, że dziki nie gardzą padliną. W ich menu zawsze się ona znajduje. No i co? Mięso z dzików rozprowadzane jest po Europie i nikt z konsumentów nie interweniuje!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH