Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Best Kebab rozpoczął produkcję dla fast foodów

  • Autor: Polska
  • Data: 16-04-2008, 12:23
Best Kebab rozpoczął produkcję dla fast foodów

Firma Best Kebab 15 kwietnia rozpoczęła produkcję mięsa do kebabów w podprochowickiej wsi Lisowice (powiat legnicki). To pierwsza przetwórnia mięsa do fast foodów na Dolnym Śląsku i jedna z nielicznych w kraju, która ma europejski atest i może produkować na eksport. Best Kebab będzie produkować ok. 200 ton kebabu miesięcznie. Praktycznie cała produkcja będzie wysyłana do Niemiec, Francji, Hiszpanii i Włoch - informuje dziennik Polska.

- Od półtora roku prowadziłem dwie małe przetwórnie i postanowiłem je połączyć w jedną, większą - tłumaczy Marek Lewandowski, właściciel zakładu. - W Lisowicach znalazłem dużą i odpowiednią halę. Poza tym to moje rodzinne strony, do których wróciłem po kilkunastu latach pracy w Niemczech.

Best Kebab mieści się w niedokończonej ubojni. Wczoraj pracownicy przeładowali pierwsze trzy tony mięsa i rozpoczęli jego sortowanie. Dziś będą je rozdzielać, dzielić na plastry, a jutro pierwsze płaty mięsa trafią na metalowe ruszty razem z przyprawami i sosem.

Firma Lewandowskiego będzie produkować 200 ton kebabu miesięcznie. Niemal wszystko za granicę. Ma już zlecenia z Niemiec, Francji, Włoch i Hiszpanii. W przyszłości, po uzyskaniu zgody na eksport poza kraje Unii Europejskiej, chce eksportować do Rumunii i Chorwacji.
Najlepsze mięso do kebabu to cielęcina. Jednak bułka z takim przysmakiem kosztuje 7 euro. Więc większość restauracji woli zamawiać mięso indycze i kurze, by cena nie przekraczała 3 euro.

Dlatego Best Kebab będzie produkował mięso na pionowe ruszty jedynie z dodatkiem cielęciny. Tylko do Francji eksportuje kebaby bez mięsa z kurczaka.

- Musiałem zatrudnić tak wielu pracowników, bo mięso z kurczaka trzeba rozdzielać ręcznie, żadna maszyna tego za nas nie zrobi - tłumaczy Lewandowski. - Przez pierwsze dwa miesiące moi dawni pracownicy z Lubiatowa będą szkolić nowych. To właśnie w Lubiatowie (Lubuskie) i w niemieckim Heinebach istniały jego dwie poprzednie wytwórnie kebabu - zbyt małe, by podołać zamówieniom.

Marek Lewandowski otworzył swój zakład w sąsiedztwie największych dolnośląskich ferm. Jednak na razie będzie sprowadzał mięso. - Większość okolicznych hodowli ma małe ubojnie z krajowymi certyfikatami - tłumaczy Lewandowski. - A ja potrzebuję mięsa z międzynarodowym znakiem jakości. Jeśli te zakłady dostaną takie uprawnienia, to z chęcią skorzystam z ich surowca.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH