Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BGŻ BNP Paribas: mniejsza produkcja gęsiny, ceny w górę

  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2017, 09:51
BGŻ BNP Paribas: mniejsza produkcja gęsiny, ceny w górę
fot. shutterstock

W tym roku produkcja gęsi może być mniejsza niż w poprzednich latach. Analitycy spodziewają się wzrostu cen- informuje Magdalena Kowalewska z Banku BGŻ BNP Paribas.

Z danych GUS wynika, że od stycznia do sierpnia 2017 roku liczba piskląt gęsich w Polsce wyniosła 6,3 mln sztuk i spadła o 22 proc. w porównaniu do minionego roku. Ponadto, była średnio o 8 proc. mniejsza niż w latach 2012-2016.

Według danych z Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce w grudniu 2015 r. utrzymywano 1 213 045 szt. gęsi.

Zdaniem Kowalewskiej zmniejszenie produkcji gęsiny może wynikać m.in. z problemów związanych z grypą ptaków. Do 20 lipca br. Polska nie posiadała statusu kraju wolnego od tej choroby, w związku z tym hodowcy drobiu, w tym również gęsi, borykali się z ograniczeniami eksportowymi - wyjaśnia.

Tucz gęsi prowadzony jest od lata i trwa ok. 16-17 tygodni. Ptaki te potrzebują wolnego wybiegu, odżywiają się w dużej części naturalną karmą. Dobrze wytuczone gęsi osiągają średnią wagę ok. 6,30-6,50 kg.

Spadek produkcji gęsiny znalazł swoje odzwierciedlenie w cenach. Z danych MRiRW wynika, że w br. producenci gęsiny uzyskiwali wyższe ceny niż przed rokiem. Przeciętnie, w październiku br. za kilogram gęsiny w skupie płacono 8,62 zł, czyli o 15 proc. więcej niż rok wcześniej.

W ostatnim tygodniu października br. za tonę gęsi tuczonych płacono 9210,9 zł. podczas, gdy w analogicznym okresie ub.r. - 7440 zł/t.

Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas zauważają, że mimo wzrostu ceny gęsiny, Polacy coraz chętniej sięgają po ten gatunek mięsa. Oszacowali oni, że bilansowe spożycie gęsiny w Polsce w 2016 roku wyniosło około 260 g na osobę.

Gęsina jest droga w stosunku do innych gatunków drobiu, bo jest to produkt sezonowy, świeże tusze można kupić jedynie w listopadzie-grudniu, w pozostałych miesiącach - w formie zamrożonej.

Choć popularność gęsi w Polsce rośnie, to zdaniem producentów, krajowy rynek jest stale zbyt mały i by produkcja była opłacalna konieczny jest eksport. Polska jest głównym eksporterem gęsiny w krajach UE. Według danych Eurostatu w 2016 roku eksport wyniósł 21,7 tys. ton mięsa i podrobów z gęsi, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.

Od wielu lat głównym odbiorcą polskiej gęsiny są Niemcy, gdzie jest sprzedawane ok. 80 proc. produkcji. W 2016 roku do naszych zachodnich sąsiadów wysłaliśmy 16,1 tys. ton gęsiny, czyli o 7 proc. więcej niż w poprzedzającym roku - zaznacza Kowalewska i dodaje, że głównym pozaunijnym odbiorcą gęsiny był Hongkong, gdzie trafiło 2,5 tys. ton, czyli o 9 proc. mniej niż rok wcześniej.

Największymi producentami gęsiny na świecie są Chiny i Egipt. A głównymi konkurentami Polski w Unii Europejskiej są Włochy i Węgry. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH