Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BGŻ BNP Paribas: Sytuacja na rynku drobiu w Polsce

  • Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 02-08-2016, 17:31
BGŻ BNP Paribas: Sytuacja na rynku drobiu w Polsce
Fot. shutterstock

Na rynku drobiu od początku maja obserwujemy wzrost cen żywca kurcząt brojlerów, głównie o charakterze sezonowym. W pierwszych trzech tygodniach lipca (1-24.07.2016 r.) przeciętna cena żywca w monitorowanych przez MRiRW zakładach wyniosła 3,52 zł/kg i była o 3 proc. wyższa niż średnio w czerwcu i w maju br. - mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Obserwowany w lipcu br. średni poziom cen żywca jest jednak o ok. 4 proc. niższy niż odnotowany w analogicznym okresie w roku poprzednim co wpisuje się w obserwowany w ostatnich 5-ciu latach spadkowy trend cen kurcząt żywych - mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. 

Dodaje, że najważniejszą z przyczyn niższych r/r cen jest zwiększająca się podaż żywca. Dane GUS wskazują, że liczba wylęgów kurcząt brojlerów wykazuje tendencje wzrostowe. Według najnowszych informacji w czerwcu br. wyniosła ona 90,9 mln sztuk, czyli była o 4,3 proc. wyższa w skali roku. Łączny poziom wylęgów kurcząt brojlerów w pierwszym półroczu 2016 r. wyniósł 556 mln szt. i był o 8,1 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2015 r. Uwzględniając wymianę handlową pisklętami jednodniowymi okazuje się, że w czerwcu br. wstawiono do kurników ok. 86,7 mln szt. Oznacza to 5,5-procentowy wzrost w ujęciu rocznym. 

- Dane GUS jednoznacznie wskazują, że branża drobiarska cały czas dynamicznie rozwija się. Biorąc pod uwagę liczbę wstawień  kurcząt brojlerów w pierwszych 6 miesiącach br. była ona o 7 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2015 r. Miało to odzwierciedlenie we wzroście liczby ubitych kurcząt w naszym kraju. Według danych Eurostat w okresie od stycznia do maja br. ubito łącznie 438 mln szt., czyli o blisko 15 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku – podaje Magdalena Kowalewska.

Zaznacza, że na podstawie wysokiego poziomu wstawień w czerwcu br. można wnioskować, że w trzecim kwartale br. produkcja kurcząt kolejny raz wzrośnie. Ekstrapolując dotychczasową dynamikę wzrostu można oczekiwać, że 2016 r. będzie zatem kolejnym rokiem znacznego zwiększenia produkcji drobiu w Polsce. Duży wpływ na wzrost krajowej produkcji mają czynniki popytowe, w tym rosnący eksport, wskazujący na wysokie zainteresowanie polskim mięsem drobiowym na rynkach zagranicznych, a także rosnąca konsumpcja mięsa drobiowego w kraju i na rynku UE. 

- Według danych MRiRW w pierwszych pięciu miesiącach br. eksport mięsa i podrobów drobiowych (kod CN 0207) wyniósł 373,39 tys. t. i był o blisko 12 proc. większy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Obserwujemy utrzymanie się znacznego zainteresowania polskim mięsem drobiowym u głównych partnerów handlowych, czyli Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji. Zakładając, że jeśli utrzymają się aktualne trendy, Polska w 2016 r. nadal pozostanie liderem produkcji drobiu w Unii Europejskiej - tłumaczy ekspertka BGŻ BNP Paribas. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH