Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BGŻ: Ceny wieprzowiny mogą już tylko rosnąć

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 02-06-2009, 13:26
BGŻ: Ceny wieprzowiny mogą już tylko rosnąć

Po dwóch tygodniach silnych spadków w trzecim tygodniu maja (17-24.05) wzrosła cena zakupu trzody chlewnej w zakładach monitorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa. W omawianym tygodniu cena zwiększyła się z 4,78 PLN/kg do 4,81 PLN/kg (o 0,7 proc.) - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Wiele wskazuje na to, że to początek sezonowego, letniego wzrostu cen. Co roku od połowy maja do połowy września trzoda chlewna mocno drożeje. Przeciętnie w ostatnich sześciu latach w okresie tym ceny rosły o 0,74 PLN/kg żywca. Nie jest takie pewne czy w bieżącym roku wzrost będzie również tak duży, gdyż już obecnie ceny są na bardzo wysokim poziomie. Jak łatwo policzyć, gdyby zwyżka była tak duża jak zazwyczaj, cena w połowie września musiałaby wynosić 5,55 PLN/kg. Czy jest to poziom ceny akceptowalny dla zakładów ubojowych, przetwórczych i konsumentów? Trudno to ocenić, gdyż jak dotychczas tylko w trzech tygodniach (we wrześniu 2004 r.) badane ceny przekroczyły barierę 5,00 PLN/kg. Wiadomo na pewno, że kryzys nie sprzyja zwiększaniu cen. Z drugiej strony wyjątkowo słaby złoty może sprzyjać podwyżkom poprzez ograniczanie skali wzrostu importu i skali spadku eksportu.

Jak dotychczas dane handlowe wskazują na duży wzrost wolumenu importu wieprzowiny i żywych świń do Polski. W I kwartale br. przywieziono 11,6 tys. żywych świń, tj. o 64 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Import mięsa wieprzowego chłodzonego i mrożonego wzrósł o 32 proc. do 113,9 tys. ton. Choć import kiełbas, przetworów mięsnych i konserwowanego mięsa również szybko rośnie, ma on wciąż jedynie marginalne znaczenie. Prawdopodobnie import byłby jeszcze większy, gdyby nie osłabienie złotego.

Z drugiej strony eksport wyraźnie słabnie. W trzech pierwszych miesiącach wyeksportowano z Polski o 19 proc. mniej trzody chlewnej żywej, o 32 proc. mięsa wieprzowego chłodzonego i mrożonego. Nieznacznie wzrósł eksport kiełbas (1 proc.) i przetworów mięsnych (1 proc.).

Według prognoz IERiGŻ zamieszczonych w najnowszym wydaniu Rynku Mięsa w bieżącym roku produkcja wieprzowiny w Polsce obniży się o około 277 tys. ton (o 14 proc.). Tylko mała część spadku produkcji będzie pokryta przez wzrost importu (o 16 tys. ton). Większy efekt będzie miało jednoczesne obniżenie eksportu z Polski (o 113 tys. ton). Jak wynika z powyższych prognoz, zmiana bilansu wymiany handlowej wieprzowiną pokryje w bieżącym roku mniej niż połowę spadku krajowej produkcji. Podaż wieprzowiny na rynku krajowym i tym samym bilansowa konsumpcja wieprzowiny będzie musiała obniżyć się o 148 tys. ton (7,3 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 02-06-2009, 23:49:
Ciekawe tylko,że na 22Tydzień ceny w euro spadły o to dość mocno. Wobec możliwości sprowadzenia tucznika w cenie ok. 1,5Euro to teza z artykułu wydaje się mocno naciągana. Spadek eksportu jest uzasadniony obawami o wypłacalność kontrahentów na Ukrainie i mniej żywca idzie na eksport.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 389) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH