Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BGŻ: To był rok wysokich cen skupu żywca

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 05-01-2010, 11:39
BGŻ: To był rok wysokich cen skupu żywca

W sektorze żywca i mięsa rok 2009 w kraju charakteryzował się bardzo niskim pogłowiem trzody chlewnej, załamaniem poziomu produkcji drobiu w I kwartale oraz rekordowo wysokimi cenami skupu wszystkich gatunków żywca - podają eksperci BGŻ.

W marcu 2009 r. pogłowie trzody chlewnej spadło do 13,3 mln szt. - poziomu najniższego od 1964 roku. Do lipca pogłowie wzrosło do 14,3 mln szt., ale wciąż było o 15% niższe niż w tym samym miesiącu w 2008 r. i o 21% niższe niż w 2007 roku. Skup drobiu w I kwartale 2009 r. spadł aż o 15% w stosunku do poprzedniego kwartału. Jednak w następnych kwartałach produkcja drobiu szybko odbudowywała się i w drugiej połowie roku była znowu bardzo wysoka.

Ceny zakupu żywca przez zakłady mięsne w 2009 r. były znacznie wyższe niż rok wcześniej. Szacujemy, że przeciętnie za trzodę chlewną zakłady płaciły około 4,61 PLN/kg, czyli o ponad 12% więcej niż w 2008 roku. Jeszcze wyższa mogła być cena płacona za bydło rzeźne - przeciętnie około 4,80 PLN/kg, czyli o 14% więcej niż rok wcześniej. W przypadku indorów wzrost ceny w relacji rocznej wyniósł 16%, a w przypadku kurcząt brojlerów 7%.

W 2009 r. ceny zakupu żywca ustanowiły nowe rekordy: trzoda chlewna w pierwszym tygodniu lipca kosztowała 5,30 PLN/kg, bydło rzeźne w czwartym tygodniu czerwca 5,12 PLN/kg, kurczęta w tym samym tygodniu 3,76 PLN/kg, a indory w pierwszym tygodniu czerwca 5,52 PLN/kg. Od tego czasu ceny dosyć szybko spadały, lecz wciąż były znacznie wyższe niż przeciętnie w analogicznych tygodniach w ostatnich pięciu latach.

Ceny zakupu żywca przez zakłady mięsne rosły w 2009 r. znacznie szybciej niż ceny zbytu wyprodukowanych przez nie tusz, elementów i przetworów. W rezultacie ograniczone zostały marże zakładów ubojowych i przetwórczych - szczególnie w sektorze trzody chlewnej, ale również drobiu. Jeśli chodzi o sektor wołowiny, to sytuacja była znacznie lepsza, gdyż ceny zbytu wołowiny z zakładów rosły tak samo szybko jak ceny zakupu żywca - wysoki popyt z zagranicy oznaczał dobrą koniunkturę zarówno dla producentów żywca, jak i zakładów mięsnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • LWL 06-01-2010, 23:14:
BGZ dokonuje analizy cen w 2009r., należałoby jednak dokonać analizy przyczyn spodku produkcji mięsnej w naszym kraju.
A jest to nietrudne, bo to za niskie ceny w okresie wcześniejszym ustalane przez zakłady mięsne- ceny poniżej kosztów produkcji doprowadziły do załamania produkcji mięsa w naszym kraji..

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH