Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

BGŻ: W drugim tygodniu grudnia wysokie ceny trzody chlewnej i bydła

  • Autor: BGŻ
  • Data: 23-12-2008, 11:49

W drugim tygodniu grudnia (8-14.12) drożała trzoda chlewna, bydło rzeźne i indyki. Ceny zakupu trzody chlewnej w zakładach monitorowanych przez MRiRW wzrosły do 4,48 PLN/kg w porównaniu z 4,44 PLN/kg tydzień wcześniej. Od kiedy Ministerstwo Rolnictwa zaczęło badania tygodniowe cen w 2003 r. nigdy w tym okresie roku cena żywca nie była tak wysoka - informują analitycy BGŻ.

Przed rokiem w analogicznym tygodniu za kilogram żywca płacono zaledwie 3,30 PLN a przeciętnie w ostatnich pięciu latach 3,54 PLN. Opublikowane w ostatnim tygodniu przez GUS ceny skupu w listopadzie wyniosły dla trzody chlewnej 4,28 PLN/kg, czyli o 31% więcej niż przed rokiem. Tak wysokie ceny notowano w 2004 r. podczas poprzedniego dołka świńskiego. Można oczekiwać, że omawiany tydzień był ostatnim tygodniem przedświątecznych wzrostów cen - po okresie wzmożonych zakupów, ceny żywca powinny zacząć spadać.

Bardzo wysokie jak na ten okres roku są również ceny zakupu bydła rzeźnego. Ceny tygodniowe MRiRW na poziomie 4,33 PLN/kg dla bydła rzeźnego ogółem są o ponad 10% wyższe niż przed rokiem i o 5% wyższe niż miesiąc temu, co jest o tyle zaskakujące, że zazwyczaj jesienią ceny bydła sezonowo spadają. Według GUS cena skupu bydła rzeźnego (bez cieląt) w listopadzie wyniosła 4,09 PLN/kg i była o 7% wyższa w relacji rocznej i o 1% wyższa w relacji miesięcznej.

Po tygodniu lekkiego wzrostu, w drugim tygodniu grudnia ceny zakupu kurcząt w zakładach ponownie spadły. Na poziomie 2,93 PLN/kg ceny są o 3% niższe niż przed rokiem, kiedy były stosunkowo niskie w związku z wykrytymi przypadkami ptasiej grypy. W porównaniu jednak z sytuacją w latach 2004-2006 kurczęta wciąż osiągają dobre ceny. Indory, mimo że w ostatnich trzech tygodniach podrożały o 2,6%, wciąż są tańsze niż przed rokiem (o 3%) i znacznie tańsze niż w połowie 2008 r. (o 9%).

W UE w drugim tygodniu grudnia drożało bydło rzeźne, kurczęta i jaja konsumpcyjne, a taniała trzoda chlewna. Ceny wszystkich wymienionych produktów są na wysokim poziomie. Ceny kurcząt są o 22% wyższe niż przeciętnie w analogicznych tygodniach w latach 2002-07, natomiast ceny trzody chlewnej są o 11% a jaj konsumpcyjnych o 6% wyższe. Wysokie są również ceny zakupu bydła na poziomie prawie o 7% wyższym w relacji rocznej. W przypadku trzody, drobiu i jaj ważnym czynnikiem wpływającym na wyniesienie cen na wysoki poziom były zeszłoroczne podwyżki cen surowców rolnych. Droższe pasze z opóźnieniem od kilku do kilkunastu miesięcy przeniosły się na wyższe ceny mięsa i jaj. W przypadku wołowiny ważniejszym czynnikiem od wysokich cen pasz jest prawdopodobnie ograniczenie przez UE importu tego gatunku mięsa z Brazylii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH