Białoruscy weterynarze skontrolują 26 polskich zakładów mięsnych

Po zakończonej weryfikacji 17 zakładów mięsnych i trzech mleczarni przeprowadzonej przez weterynarzy rosyjskich, do polskich zakładów wchodzą inspektorzy z Białorusi. Właśnie rozpoczęta kontrola potrwa 2 tygodnie. Sprawdzonych zostanie 26 zakładów mięsnych - dowiedział się portalspozywczy.pl.
Zakończona wizyta Rosjan może mieć korzystne efekty. Obecnie pozwolenie na eksport mięsa do Rosji ma pięć polskich zakładów zajmujących się sprzedażą wieprzowiny. Większość eksportowanej produkcji wytwarzają Zakłady Mięsne Biernacki i Sokołów SA. - To nie jest duży eksport - komentuje Janusz Rodziewicz, wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Wbrew zapowiedziom moskiewskich mediów, jakoby Rosja planowała zmniejszyć import mięsa drobiowego i wieprzowiny, Rodziewicz jest dobrej myśli. - Mamy nadzieję, że po pozytywnie zakończonych kontrolach weterynaryjnych, rynek rosyjski otworzy się na polskie produkty. Spodziewamy się, że teraz eksport się zwiększy - mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!