REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Bilans handlu zagranicznego wieprzowiną jest wręcz zatrważający

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-03-2010, 13:23
Bilans handlu zagranicznego wieprzowiną jest wręcz zatrważający

Fluktuacja złotego oraz cen żywca nie pozwala na długoterminowe planowanie w zakresie eksportu mięsa. To bardzo niedobrze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu.

REKLAMA

W ocenie Pawelczaka, jeśli nie będziemy konkurencyjni w stosunku do Niemców, Duńczyków i innych - trudno będzie oczekiwać radykalnej poprawy.

Jaki jest najbardziej prawdopodobny scenariusz dla rynku wieprzowiny? - Patrząc na ceny musimy brać pod uwagę w całej UE. Europa dała nam wielką szansę w postaci otwarcia rynku z 500 mln konsumentów ale z drugiej i zagrożenie. Widzieliśmy w poszczególnych okresach minionego roku lawinowy import wieprzowiny a ujemny bilans handlu zagranicznego jest wręcz zatrważający - podkreśla Andrzej Pawelczak. - Tak źle w handlu zagranicznym jeszcze nie było. Ponad 500 tys. ton importu wieprzowiny to ostry dzwonek i ostrzeżenie dla polskich producentów i eksporterów - dodaje.

Z racji niskiego pogłowia w 2009 nie należało się spodziewać niskich cen żywca. - Ale to poziom cen krajowego żywca spowodował wspomniane konsekwencje - zaznacza rzecznik Animeksu. - Liczymy, że rok 2010 będzie lepszy, nastąpi stabilizacja cen na poziomie konkurencyjnym do poziomu europejskiego i import mięsa do Polski ulegnie znacznemu ograniczeniu - akcentuje.

Zwraca uwagę, że Polskie rozdrobnienie w hodowli i przemyśle mięsnym zmusza do stałego myślenia o jak największej efektywności, bo tylko ona gwarantuje nawiązanie równej walki konkurencyjnej i pozytywny scenariusz dla całej branży.

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • woland 07-03-2010, 13:06:
także MAP nie zawsze jest tym idealnym rozwiązaniem zależy do czego
  • woland 07-03-2010, 13:04:
Naturalnie choć nie jest to sprawa taka prosta, w zależności od rodzaj pakowanego produktu mięso świeże i elementy np powiedzmy kulinarne będzie miało znacznie inny skład Map niż plasterkowane wędliny ze względu na inną zawartość mio i hemoglobiny a w przypadku wędlin nitryzylomiochromogenu. W przypadku elementów kulinarnych mógłbym się nawet pokusić o zastosowanie dwóch warstw folii jednej wysoko barierowej(warstwa zewnętrzna) i nisko barierowej warstwa wewnętrzna dzięki temu po zdjęciu wysoko barierowej na ladzie chłodniczej w sklepie tlen będzie przenikał przez nisko barierową powstanie utlenowana mioglobina co da żywo czerwoną (pożądaną przez konsumenta barwę), oczywiście przy założeniu że powiedzmy sklep czy punkt dystrybucyjny ma odpowiednią rotację na "półce"
  • Ciekawy 07-03-2010, 12:35:
Woland, dobrze, że wiesz co to MAP - a umiesz też zaprojektować skład mieszanki gazów w MAP w zależności od wymagań?

Zobacz wszystkie komentarze (8)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH