Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Branża apeluje: Nie wyrzucajmy jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości

Przy okazji Świąt apelujemy do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. Okazuje się, że jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. A przecież oczywiste jest, że przy ich właściwym przechowywaniu w domu, można je konsumować o wiele dłużej - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Branża apeluje: Nie wyrzucajmy jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości
fot. shutterstock

Autor: KIPDiP
Data: 16-04-2019, 10:51

W okresie Wielkanocnym popyt na jaja rośnie w siłę. Świetną wiadomością dla miłośników jaj jest fakt, że są one obecnie jednym z najtańszych produktów w koszyku Wielkanocnym i jednocześnie „najcenniejszym”, bo rzadko, który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji.

Wierzymy, że świadomi konsumenci doceniający wysoką wartość odżywczą jaj i nie będą się wahać przed zwiększaniem ich spożycia. Nie tylko przed Świętami, ale każdego dnia w roku - pisze KIPDiP.

Organizacja podkreśla, że ten prosty w swojej formie i niedrogi produkt jest z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu bliski ideału, bo zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu.

- Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Zachwyca też fakt, że jaja zalicza się do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych. Pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą - informuje Izba.

Przy okazji Świąt KIPDiP apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. 

- Okazuje się, że jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. A przecież oczywiste jest, że przy ich właściwym przechowywaniu w domu, można je konsumować o wiele dłużej - informuje Izba.

Całkiem niedawno o problemie zawrzało wśród Brytyjczyków. Na Wyspach powstała inicjatywa, której celem jest wyedukowanie konsumentów, że 28-dniowa data minimalnej trwałości dla jaj konsumpcyjnych, nie oznacza, że nie można ich po tym terminie jeść. W ramach projektu GoodEggChallenge konsumenci mają dowiedzieć się, jak sprawdzać świeżość jaj poprzez prostą praktykę zanurzania jaj w wodzie i obserwacje: czy jajo opada na dno i leży na boku – jest wtedy bardzo świeże, czy może wypływa na powierzchnię – nie jest już wówczas dobre do spożycia.

więcej informacji:

KIPDiP RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    Wielkanoc RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    jaja 2019 RSS ALERT    /    rynek jaj RSS ALERT    /    rynek jaj w Polsce RSS ALERT    /    data przydatności do spożycia RSS ALERT    /    eksport jaj RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.238.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.