Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża drobiarska osiąga dobre wyniki; będzie rósł popyt za granicą

  • Autor: PAP
  • Data: 09-02-2016, 08:22
Branża drobiarska osiąga dobre wyniki; będzie rósł popyt za granicą
Eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. fot. Fotolia

Analitycy ARR oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. i wyniósł ponad 1 mln ton. W tym roku przewiduje się dalszy wzrost. Dobre wyniki branża osiąga dzięki dobrej jakości i konkurencyjnym cenom.

Zdaniem ekspertów wzrost eksportu był wynikiem m.in. wyższej produkcji drobiu, przy zachowaniu konkurencyjności cenowej i jakościowej krajowego asortymentu na rynku unijnym.

Głównie eksportowane są kurczaki, które trafiają przede wszystkim do krajów UE, ale coraz większe znaczenie odgrywa sprzedaż na rynki pozaunijne. W okresie 11 miesięcy 2015 r. eksport polskiego asortymentu drobiowego do krajów trzecich był o 24 proc. większy niż w tym samym okresie 2014 r. Głównymi kierunkami eksportu poza UEą były: Ukraina, Chiny (w tym Hongkong), Benin oraz Kongo.

W ocenie analityków ARR, w 2016 r. nastąpi dalszy wzrost eksportu drobiu, ale jego dynamika będzie nieco słabsza niż w roku poprzednim. Tak jak w 2015 r. czynnikami stymulującymi wzrost sprzedaży zagranicznej na rynek UE będą konkurencyjne ceny krajowego drobiu.

"Prawdopodobnie nadal dynamicznie będzie się rozwijać eksport na rynki pozaunijne - głównie do państw Azji i Afryki. Do zwiększenia sprzedaży zagranicznej polskiego drobiu na rynki krajów trzecich przyczyni się przewidywany wzrost konsumpcji globalnej. Ponadto ogniska ptasiej grypy w niektórych krajach UE i związane z tym ograniczenie eksportu mogą ułatwić lokowanie polskiego drobiu na rynkach zagranicznych" - prognozuje Agencja Rynku Rolnego.

W ub. roku chów drobiu nadal był nadal opłacalny, co stymulowało do zwiększania jego produkcji. Szacuje się, że w 2015 r. wyniosła ona ok. 2,9 mln ton, tj. o 10 proc. więcej niż w 2014 r. Skup żywca drobiowego w u.br. ukształtował się na poziomie 2,5 mln ton, o ponad 9 proc. wyższym niż rok wcześniej. Eksperci prognozują, że w tym roku utrzyma się tendencja wzrostowa w produkcji drobiu, a dynamika tego wzrostu będzie prawdopodobnie zbliżona do notowanej w 2015 r.

Wysoka produkcja miała wpływ na ceny skupu żywca drobiowego. W 2015 r. były one niższe niż w rok wcześniej. W grudniu ub.r. kurczęta brojlery skupowano po 3,17 zł/kg, o 8 proc. taniej niż przed rokiem. Średnio w 2015 r. cena skupu kurcząt była o 5 proc. niższa niż w 2014 r. W grudniu 2015 r. indyki, tak jak w listopadzie, skupowano średnio po 5,81 zł/kg, o 2 proc. taniej niż rok wcześniej. W sumie ich cena była podobna jak w 2014 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH