Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 30-05-2017, 11:51
Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom
Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c. i Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, fot. KRD-IG

Czy ograniczenie leczniczego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej jest możliwe? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji pt. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki”. Spotkanie zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

Od połowy roku wdrożone zostaną nowe plany działania w zakresie zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oparte na koncepcji „Jedno Zdrowie”. Właśnie dlatego podjęto decyzję o organizacji wydarzenia poświęconego jednemu z najczęściej podnoszonych tematów: antybiotykom.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele sektora drobiarskiego zarówno z Polski, jak i z Unii Europejskiej. Wśród nich znaleźli się Greame Dear, prezes organizacji ELPHA, Birthe Steenberg sekretarz generalny stowarzyszenia a.v.e.c., dr Krystian Popławski, Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Jacek Boruta, Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji w Głównym Inspektoracie Weterynarii, Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Profesor Piotr Szeleszczuk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

- W ramach struktury naszej Izby powołaliśmy Komisję Zrównoważonego Rozwoju, przyjęliśmy do naszej organizacji nowych członków, którzy specjalizują się w tej tematyce, a teraz spotykamy się na pierwszej z dwóch konferencji, dedykowanej zagadnieniu zrównoważonej produkcji. Ze względu na to, iż cywilizacyjne potrzeby ludzkości nieustannie się zmieniają, każda branża powinna pochylać się nad bezpieczeństwem i jakością produktu oraz poszanowaniem środowiska naturalnego, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów - powiedział Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Zakres poruszanych kwestii jest tak obszerny, że organizatorzy zdecydowali  podzielić spotkanie na trzy sesje tematyczne. W pierwszej z nich, przedstawiającej problematykę branży na poziomie unijnym i globalnym, udział wzięła m.in. Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c.

- Działania w kierunku ograniczenia stosowania antybiotyków na przykładzie Holandii rozpoczęły się w 2007 roku, a od 2009 roku zauważamy wyraźny spadek ich użycia. Obserwujemy również akcje środowisk drobiarskich w innych państwach i razem – tak jak dziś – dyskutujemy, o tym jakie kroki podejmować dalej. KRD-IG, jest jednym z największych członków naszej organizacji, z którym wymieniamy się doświadczeniem i wierzę, że uda się nam wypracować rozwiązania, które wpłyną na jeszcze mniejsze stosowanie tych środków leczniczych - dodała.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH