Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Branża mięsna chce wzmocnienia pozycji Polski w produkcji mięsa

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP chce, by Polska mogła odzyskać pozycję czołowego producenta mięsa na świecie. Popiera też postulat przeanalizowania struktury właścicielskiej sektora branży mięsnej. Zwróciło się do ministra Krzysztofa Jurgiela o przeanalizowanie kondycji branży.

Branża mięsna chce wzmocnienia pozycji Polski w produkcji mięsa
Fot. Shutterstock

"W naszej ocenie działania te pozwolą na wypracowanie wieloletniego programu odbudowy tego sektora rolnictwa i gospodarski narodowej, a w perspektywie czasowej odzyskanie pozycji czołowego producenta mięsa czerwonego w Europie i na świecie" - napisało Stowarzyszenie w piśmie do ministra.

Stowarzyszenie wyraziło przy tym poparcie dla stanowiska Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR) w sprawie potrzeby "przeanalizowania struktury właścicielskiej sektora branży mięsnej".

"W naszej ocenie to istotny oddolny sygnał olbrzymiego zaniepokojenia obecną sytuacją branży w całym środowisku hodowców, przetwórców jak i końcowych odbiorców" - napisano. Zdaniem prezesa SRiW RP Janusza Rodziewicza konieczne jest przeanalizowanie całej produkcji zwierzęcej obejmującej strukturę gospodarstw hodowlanych, analizę rynku pasz, powiązania hodowców i przetwórców, strukturę przemysłu mięsnego oraz handel krajowy i zagraniczny.

Zdaniem Stowarzyszenia, analiza taka pozwoli na opracowanie programu odbudowy branży mięsnej i przyczyni się do rozwoju gospodarki narodowej, w której produkcja mięsa odgrywa znaczącą rolę. SRiW RP liczy także na zainicjowanie "koniecznego procesu polonizacji produkcji mięsnej".

Kilka dni temu Krajowa Rada Izb Rolniczych napisała do ministra Jurgiela list, w którym wyraziła zaniepokojenie "kolejnymi zmianami własnościowymi zakładów mięsnych". Jak wyjaśniła Izba, w ostatnim czasie chiński koncern WH Group, kupił 4 zakłady mięsne w naszym kraju należące do włoskiego właściciela. Są to Pini Polonia, Pini Polska, Hamburger Pini i Royal Chicken. Wcześniej (w 2013 r.) Chińczycy przejęli zakłady Smithfield Foods, do których należy m.in. Animex.

Samorząd rolniczy zwraca uwagę, że "rolnicy obawiają się, że w przypadku dalszej ekspansji i konsolidacji firm zagranicznych działających w Polsce, w tym zapowiadanego przejęcia wszystkich zakładów należących do Pini Group, powstanie oligopol, który zdominuje krajową produkcję i przetwórstwo mięsa".

Obecnie w branży mięsnej działa ok. 1250 przedsiębiorstw. 40 proc. z nich to mikro-przedsiębiorstwa i małe firm rodzinne. Natomiast produkcja 10 największych firm, w których posiadaniu jest 30 zakładów produkcyjnych stanowi ponad 1/3 wartości krajowej produkcji. "Ze względu na ich dominującą pozycję i skalę produkcji, to one właśnie pośrednio narzucają ceny skupu żywca" - podkreśla w liście do ministra Krajowa Rada Izb Rolniczych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Krajowa Rada Izb Rolniczych RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP RSS ALERT    /    Krzysztof Jurgiel RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Czytelnik 2017-10-17 00:06:31
    mięso szkodzi zdrowiu tak jak cukier wg badań naukowych, spożycie mięsa powinno zostać ograniczone podatkiem na mięso, mięso jest przyczyną m. in. otyłości, wielu rodzajów raka, światowa organizacja zdrowia porównała przetworzone mięso do azbestu pod względem szkodliwości dla zdrowia, masowa hodowla powoduje szkody w środowisku, ocieplenie klimatu, uodpornianie się bakterii na antybiotyki i zagrożenie dla zdrowia ludzkości
  • love poland 2017-10-19 14:21:06
    There is one word in this article that covers the whole: polonization. The article doesnt show that Poland is a part of Europe and the world and that prices of the whole world are kind of connected. This article shows to my opinion a political statement...... as many others.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.48.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.