Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża mięsna może skorzystać z mody na wegetarianizm

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 05-01-2018, 16:59
Branża mięsna może skorzystać z mody na wegetarianizm
fot. shutterstock

W dobie rosnącej świadomości konsumenckiej, wzrostu znaczenia dobrostanu zwierząt, mody na wegetarianizm producenci mięsa muszą dostosować swoje strategie do zmieniającej się rzeczywistości. Jakie działania mogą pomóc branży mięsnej w dotarciu do dzisiejszego konsumenta?

Dla dzisiejszego konsumenta coraz bardziej istotne są zagadnienia związane ze środowiskiem naturalnym i jego ochroną. Konsumenci posiadają coraz większą wiedzę na temat wpływu branży mięsnej na środowisko. Z drugiej strony konsumenci bombardowani są danymi dotyczącymi, zazwyczaj negatywnego, wpływu konsumpcji mięsa na zdrowie. 

Także internet zachęca do coraz częstszego stosowania zdrowszej alternatywy – diety bezmięsnej. Pozytywne przykłady alternatyw wobec produktów mięsnych są szeroko rozpowszechniane w mediach, przez co przyciągają konsumentów do stylu życia, który wydaje się (i wygląda) jak "czystszy".

Co ciekawe, główną motywacją do przejścia na dietę wegańską nie są już dziś, jak jeszcze do niedawna, kwestie związane z dobrostanem zwierząt. Zastąpiły je czynniki prozdrowotne.

Raport pt. "Globalne trendy branży mięsnej", przygotowany przez Bord Bia Insight Centre (komórkę Irlandzkiej Rady ds. Żywności - rządowej agencji zajmującej się promocją irlandzkiej żywności na całym świecie) zidentyfikował 6 trendów konsumenckich, które napędzają rynek żywności wegetariańskiej oraz sprzyjają ograniczaniu konsumpcji mięsa. W jaki sposób branża mięsna może wykorzystać te zjawiska i sprawić, aby zadziałały na jej korzyść?

Poniżej opisujemy pokrótce każdy z wyszczególnionych w raporcie trendów. Pełna wersja opracowania dostępna jest w naszej Strefie Premium.

Trend 1: Intensywny styl życia

Ponieważ nasz styl życia staje się coraz bardziej mobilny, wszyscy poszukujemy coraz lepszych sposobów zarządzania swoim życiem i czasem. Dlatego konsumenci będą szukać marek, które reagują na zmieniającą się rzeczywistość dostarczając rozwiązania produktowe zapewniające natychmiastową satysfakcję. 

Trend 2: Dzielenie się doświadczeniami

Kryzys ekonomiczny przypomniał ludziom, że należy cenić proste przyjemności życia - czerpać radość z spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz z innych działań, które nie wymagają wydawania zbyt dużej ilości pieniędzy. Oznacza to format i rozmiar porcji dostosowany do grup i umożliwiający dzielenie się posiłkiem, różnorodny wybór i niestandardowe elementy, a także potrzebę bardziej wyszukanej oferty do konsumpcji poza domem.

Marki, które zapewnią łatwość dzielenia się poprzez zmianę wielkości porcji, dodanie opcji mieszania lub wprowadzanie innowacyjnych kształtów, staną się popularne i będą tworzyć wartość dla konsumentów. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 181) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH