Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Branża mięsna nie może bać się mówić, że mięso jest ok

- Obserwujemy dziś modę na niejedzenie mięsa. W tej debacie brakuje udziału przemysłu mięsnego, który nie może bać się mówić że mięso jest ok i że jest ważne w naszej diecie - mówiła dr hab. Martyna Batorska z Wydziału Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Goodvalley.

Branża mięsna nie może bać się mówić, że mięso jest ok
Dr hab. Martyna Batorska, fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 26-04-2019, 10:39

Dr hab. Martyna Batorska wskazała, że dla zakładów mięsnych wyzwaniem jest jednoczesne ubijanie tuczników z chowu masowego i z produkcji certyfikowanej.

- Zakłady mają problem z tym żeby osobno ubijać tuczniki ze świadomych gospodarstw a inną linię przeznaczyć na zwierzęta z chowu masowego i w ten sposób mieć możliwość zróżnicowania produktu finalnego. Może być to problem dla ubojni i zakładów przetwórczych żeby nie pomylić. Zakłady musiałyby zapewne dostać dodatkowe pieniądze na to żeby mogły prowadzić osobno zarówno ubój, jak również magazynowanie tusz i produkcję - dodała.

Batorska wskazuje, że kolejnym wyzwaniem jest zapewnienie jednorodnej jakości i powtarzalności produktu certyfikowanego.

- Każda wieprzowina ma być tak samo dobra, nie może się pomieszać ani w zakładach ani w sklepie, ponieważ konsument chce dokonać konkretnego wyboru. Trzeba przekonać konsumenta, że to co jest dobre, zbadane i certyfikowane jest droższe od normalnej wieprzowiny. Trzeba cały czas pracować nad konsumentem żeby miał świadomość, że gdy kupuje certyfikowaną wieprzowinę to pochodzi ona z polskich świń i produkowana jest w transparentnym systemie od pola do stołu - dodała.

Przedstawicielka SGGW odniosła się także do mody na wegetarianizm i weganizm.

- Obserwujemy dziś modę na niejedzenie mięsa. Moje osobiste zdanie jest takie, że jako homo sapiens jesteśmy predysponowani do tego żeby mieć zróżnicowaną dietę, a więc zawierającą zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Nie tylko jedne albo drugie. Jeżeli tak nie będzie, mamy niedobory w diecie. Przekonuję moich studentów, że poprzez stosowanie diety roślinnej przez dłuższy czas będzie szwankowało ich zdrowie, bo dieta roślinna jest dietą niedoborową. Brakuje udziału przemysłu mięsnego w tej debacie żebyśmy nie bali się mówić że mięso jest ok, że jest ważne w naszej diecie - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Martyna Batorska RSS ALERT    /    SGGW RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    wegetarianizm RSS ALERT    /    weganizm RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    dieta RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Ewa 2019-04-30 13:18:09
    Jakim autorytetem w dziedzinie żywienia może być pani z widoczną otyłością, która sama w sobie jest chorobą???

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.173.48.224
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.