Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża mięsna nowocześniejsza od konsumenta

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-12-2010, 13:07
Branża mięsna nowocześniejsza od konsumenta
Na pierwszym planie: Maciej Duda, prezes PKM Duda

W branży mięsnej proste rezerwy służące do budowania przewag konkurencyjnych już się wyczerpały. Mamy nowoczesne zakłady. Stosujemy nowoczesne technologie. Generalnie nie odstajemy do standardów obowiązujących na zachodzie. - Teraz szukamy w zakładach drobnych rezerw, które tkwią w zarządzaniu, informatyce, logistyce i handlu - mówił Ryszard Smolarek, prezes ZM ŁMeat Łuków na panelu "Innowacyjność w branży mięsnej w sferze zarządzania, technologii i produktu".

Zbigniew Nowak, prezes ZM Nowak zauważył, że w Polsce są klienci, którzy będą kupowali tylko wyroby z segmentu economy. - Oni nie chcą słyszeć o wyrobach funkcjonalnych czy wędlinach klasy premium - wyjaśnił. Niestety, takich konsumentów jest coraz więcej. Branżę mięsną to martwi, bo im produkt mniej przetworzony, tym niższa marża. Ryszard Smolarek przyznał, że w 2010 r. polski konsument częściej niż rok temu sięgał po wyroby z niższej półki. - Pod względem sprzedaży ilościowej, zakłady mięsne nie notują dużych zmian. Pod względem wartościowym, widać spadki - powiedział prezes ZM Łmeat Łuków.

Problemem branży są także niewykorzystane moce produkcyjne. - Z tym branża będzie się jeszcze długo borykała - ocenił Maciej Duda, prezes PKM Duda. - To jedna z przyczyn niskiej marży, którą ogólnie branża osiąga. W innych krajach, dobrze rozwinięte firmy potrafią uzyskiwać znacznie wyższe marże niż w Polsce - zaznaczył. Dodał, że istotnym problemem, z którym przemysł mięsny musi się zmierzyć jest niskie pogłowie. - Mamy pogłowie trzody chlewnej na poziomie 14 mln sztuk. Sytuacja jest mocno niekorzystna, jeśli wziąć pod uwagę rosnące ceny pasz i zbóż. Nie wiadomo kiedy wzrosty się zatrzymają - zauważył prezes PKM Duda.

W tej chwili hodowcom jest ciężko. - Wszystko zmierza do tego, że bicie pogłowia, które rozpoczęło się w II połowie 2008 r., teraz będzie kontynuowane. Może spadek nie będzie dramatyczny, ale w Polsce potrzebujemy ok. 18 mln sztuk świń a nie 13 czy 14 mln. Niskie pogłowie to problem całej branży mięsnej - podkreślił Duda. - Im mniej pogłowia u polskich rolników, tym gorzej dla nas wszystkich. Jak sobie poradzić z tym problemem? Nie wiem. Pewnie bez działań wspierających rządu, bez unowocześnienia przepisów odnośnie budowy nowych ferm, będzie ciężko - dodał.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wzruszony 02-12-2010, 13:30:
Kto jest autorem tego tytułu? Co on ma oznaczać?
Branża mięsna jest nowocześniejsza niż konsument???
Niestety branża mięsna musi się jeszcze dużo, dużo uczyć. Są oczywiście firmy, które rozumieją niektóre zagadnienia ale są to 0,001%
  • JACEK 01-12-2010, 14:33:
Pan Duda strasznie bredzi-ma wolne moce nie wykorzystane bo rynek więcej nie wchłonie ,a chce więcej żywca na rynku.Ciągłe wywiady a pracy brak.Ja zmyśle ze jest mu potrzebna większa ilość dostawców do złupienia.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH