Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża mięsna ucierpi z powodu wysokich cen zbóż. Dobrze poradzą sobie producenci słodyczy

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-01-2013, 15:02
Branża mięsna ucierpi z powodu wysokich cen zbóż. Dobrze poradzą sobie producenci słodyczy
Wysokie ceny zbóż mogą zaszkodzić marżom producentów wyrobów zbożowych, jak i całej branży mięsnej

Lata 2008-2009 pokazały, że popyt na artykuły spożywcze jest odporny na wahania koniunktury, jednak wzrost cen zbóż, który nastąpił w ubiegłym roku może zaszkodzić marżom spółek mięsnych, które i tak od dawna zmagają się z wysokimi cenami surowca. Ponadto, umocnienie złotego może sprawić, że w tym roku trudno będzie powtórzyć ubiegłoroczny, wysoki wzrost eksportu - oceniają analitycy Millennium DM.

Ich zdaniem, spadek notowań kakao i stabilizacja cen cukru powinny sprzyjać producentom słodyczy - analitycy oczekują poprawy wyników spółek takich, jak Mieszko i Wawel.

- Branża spożywcza należy do sektorów gospodarki relatywnie odpornych na wahania koniunktury. Lata 2008-2009 pokazały, że polscy producenci wyrobów spożywczych są w stanie poradzić sobie z gorszą koniunkturą. Naszym zdaniem również 2013 r. nie przyniesie znaczącego pogorszenia rezultatów. Spowolnienie może natomiast mieć wpływ na wzrost znaczenia dyskontowego kanału dystrybucji - oceniają analitycy Millennium DM.

- Ceny zbóż mocno wzrosły w 2012 r. na skutek suszy w USA, co może zaszkodzić marżom producentów wyrobów zbożowych, jak i całej branży mięsnej. W Polsce znajduje się ona i tak pod presją, ponieważ wysokie ceny pasz już wcześniej przełożyły się na niską dostępność surowca. Perspektywa dalszych zwyżek kosztu pasz może sprawić, że 2013 r. będzie kolejnym trudnym rokiem dla zakładów mięsnych. To z kolei ma szansę przyspieszyć od dawna oczekiwaną konsolidację na polskim rynku mięsnym - dodają.

Z punktu widzenia cen surowców lepiej prezentują się perspektywy producentów słodyczy. Notowania kakao spadły w 2012 r., natomiast ceny cukru ustabilizowały się na wysokich poziomach. Te czynniki powinny sprzyjać dalszej odbudowie marż branży cukierniczej. Dzięki stosunkowo mocnemu PLN może poprawiać się rentowność spółek importujących surowce (np. kakao dla producentów słodyczy), natomiast istnieje ryzyko jego negatywnego wpływu na eksport branży.

W 2012 r. eksport był czynnikiem poprawiającym rezultaty firm spożywczych. W okresie pierwszy-trzeci kwartał 2012 r. eksport artykułów rolno-spożywczych zwiększył się o 12 proc. r/r (dane GUS), co oznacza, że był najszybciej rosnącą kategorią eksportu z Polski (cały eksport wzrósł o 1.9 proc. r/r).

- Świadczy to o odporności popytu na wyroby spożywcze na gorszą koniunkturę. W tym roku kursy walutowe są dużym czynnikiem ryzyka dla powtórzenia tak dobrego rezultatu - oceniają analitycy Millennium DM.

Przeczytaj także:

Minister Kalemba: W 2012 roku eksport produktów spożywczych był rekordowy

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

WWLWAWEL SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH