Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Branża wołowa: Za mniejszy popyt na wołowinę odpowiada m.in. wegetarianizm

- Za zmniejszony popyt na wołowinę odpowiada spadek jej spożycia w UE. Jest to moda na wegetarianizm, gdyż coraz więcej osób deklaruje, że nie je mięsa, a dużą rolę w tych "modnych trendach" odgrywają organizacje ekologiczne, które wskazują, że produkcja zwierząt niszczy środowisko i należy ją zmniejszać - poinformował PAP prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki.

Branża wołowa: Za mniejszy popyt na wołowinę odpowiada m.in. wegetarianizm
Jacek Zarzecki prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego fot. farmer.pl

Autor: PAP
Data: 13-07-2019, 11:08

Ceny bydła licząc rok do roku spadły w Polsce o ok. 15 proc.; to wynik zastoju na rynku europejskim, gdzie eksportowane jest ponad 80 proc. polskiej wołowiny.

Jak poinformował Zarzecki, dodatkowo zamknięty jest rynek turecki, z powodu nie przyznania kontyngentów importowych i stąd tak trudna sytuacja na rynku krajowym i spadek cen bydła.

Obecnie ceny żywca wołowego obniżyły się średnio o 15 proc., najbardziej potaniało mięso z byczków - nawet ponad 20 proc. Ceny wróciły do poziomu z 2013 r. Teraz ćwierci wołowe z młodych byków kosztują 10,5 zł/kg, a rok temu cena była na poziomie 12,5-12,8 zł/kg mięsa - zaznaczył prezes.

Zarzecki uważa, że jednym z rozwiązań prowadzących do poprawy sytuacji rynkowej, może być otwarcie rynku tureckiego dla eksportu żywych zwierząt, jak też poszukiwanie nowych rynków zbytu. Najbardziej interesującym rynkiem są Chiny i Japonia, do której już rozpoczął się eksport.

W jego ocenie za zmniejszony popyt na wołowinę odpowiada spadek jej spożycia w UE. Zdaniem prezesa, jest to moda na wegetarianizm, gdyż coraz więcej osób deklaruje, że nie je mięsa, a - jak mówił - dużą rolę w tych "modnych trendach" odgrywają organizacje ekologiczne, które wskazują, że produkcja zwierząt niszczy środowisko i należy ją zmniejszać.

"Oczekujemy od ministerstwa rolnictwa wypracowania form pomocowych dla producentów bydła mięsnego" - powiedział Zarzecki. Dodał, że susza powoduje wzrost kosztów produkcji, więc niektórzy hodowcy mogą zdecydować się na likwidację stad ze względu nie tylko na niskie ceny, ale także na konieczność pozyskania środków m.in. na spłatę kredytów. Hodowla bydła stała się nieopłacalna - podkreślił.

Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki na pytanie o to, czy spadek cen wołowiny w Europie może być spowodowany przez zawarcie umowy UE z krajami Mercosur (organizacji państw Ameryki Południowej zrzeszającej Argentynę, Brazylię, Paragwaj, Urugwaj) , powiedział, że na razie nie.

"Ta umowa nie ma wpływu w dniu dzisiejszym i nie nie będzie miała wpływu jeszcze przez dwa lata, bo tyle będą trwały uzgodnienia techniczne. Potem przez 6 lat będzie stopniowe jej wdrażanie, a więc ma ona odłożony efekt w czasie" - mówił Wierzbicki.

KOMENTARZE (50)

  • Mariusz 2019-07-15 12:30:06
    Z treści można odnieść wrażenie, że pan prezes neguje fakt, że zwierzęta nie muszą cierpieć w imię zysku oraz, że hodowla bydła nie odpowiada za 23% emisji gazów cieplarnianych. Rozumiem, że bozia szepnęła na uszko, że homo sapiens ma prawo rządzić tą planetą, ale jakieś argumenty merytoryczne są?
    • kwiaty we włosach 2019-07-21 13:18:11
      1./ Zwierzęta nie cierpią w imie zysku tylko by nakarmć ludzi. Gyby zmarły cierpiąc ze starości bądź rozszarpane przez inne zwierżeta to byłoby OK? Albo gdyby zjadly je wilki to byloby w porządku? To znacznie brutalniejsza śmierć niż w rzeźni i trudniejsze, pełne cierpienia życie. 2./ Krowy i inne parzystokopytne jako jedyne trawią celulozę przetwarzają ją na strawne dla człowieka i pożywne mięso i mleko. Gdyby nie hodowla bydła trzeba byłoby objąć uprawą znacznie więcej ziemi, co zwiększyłoby wylesienie i odparowanie wody z powierzchni i nasiliłoby efekt cieplarniany. Nikt jakoś nie liczy gazów cieplanianych pochłanianych przez rośliny zjadane przez krowy tylko wąchają wyzielony przez nie metan. Inne uprawy nie pochłoną tyle gazów cieplarnianych co łąki. 3./ Ludzie w wyniku trawienia emitują do atmosfery znacznie więcej gazów cieplarnianych niż bydło. W końcu procesy trawienia i ich produkty są podobne. Dieta wegańska/wegetarianska powoduje zwiększenie emisji gazów z układu pokarmowego człowieka do atmosfery nawet o kilkanacie procent. Całkowite zastąpienie mięsa przez rośliny w diecie ludzi stopiło by szybko lody Grenlandii. Ot taki naiwny posthipisowski ekologizm. Może jesli jesteśmy tak radykalni to graniczajmy liczbę ludzi na wiecie, aby zmniejszyć antropopresję. Przecież to człowiek smrodzi najbardziej i radykalne ograniczenie jego populacji ograniczy wszelki fetorek. Może wprowadźmy census majątkowy i kogo nie stać na rozmnażanie to się nie będzie rozmnażał. I w ten sposób pozbędziemy sie kłopotów.
      • k 2019-08-23 08:54:24
        Przy liczeniu emisji gazów cieplarnianych i zużycia wody przez hodowlę bydła bierze się pod uwagę rośliny zjadane przez krowy - ograniczając hodowlę ogranicza się też uprawę tych roślin. Hodowla zużywa dużo więcej roślin niż zjedliby ludzie.
  • Dani 2019-07-15 12:44:13
    Mam 52 lata i nie mam zamiaru wracać po 10 latach doświadczeń niejedzenia mięsa i niczego od zwierząt, do diety opartej o przemoc. Te młode byczki to tzw.odpad przemysłu mlecznego, dzieci odebrane matkom tuż po narodzeniu zeby mleko było dla ludzi na lody i inne szkodliwe pierdoły do jedzenia. I jeszcze wspomina gościu, że chce wysyłać żywe zwierzęta do Turcji....wstyd na całej linii...Cieszę się, że przemysł mięsny odnotowuje straty i mam nadzieję ze nadejdzie taki czas, że ten haniebny proceder mordowania innych istot przez nasz gatunek, wkrótce polegnie a hodowcy zawsze mogą zmienić profil na przyjazny ludziom, zwierzętom i planecie. Go vegan!
    • Robert 2019-07-16 11:53:25
      Nie pier**ol. Równie dobrze mogę powiedzieć ze ten haniebny proceder patrzenia mi w talerz wkrótce będzie karalny. Pozdrawiam - idę zjeść steka wołowego.
      • Niepie*dol 2019-07-16 13:07:54
        Idź, zjedz. A my zrzucimy się na Twoją ignorancję. Za 20 lat, kiedy świat będzie funkcjonował zupełnie inaczej niż dziś, z niedostatkiem wody, po upadku dzikiego kapitalizmu i konsumpcjonizmu, jestem pewien że będziesz siedział cicho. Wyprzesz się swojego komentarza oraz, tego, że kiedy świat płonął i wołano o umiar, Ty żarłeś steki wołowe. Twoja postawa przynosi wstyd cywilizacji człowieka, ogarnij się.
      • K 2019-07-16 13:12:06
        Kiedyś będa ci zaglądać siła, tak jak przez nieszczepione dzieci nakłada się grzywnę tak ty jedząc mięso będziesz miał konsekwencje niszcząc przez to planete i swoje zdrowie. Ale po co ja to piszę - masz racje iź na wołowego lepiej, miernoto umysłowa, bo tylko żreć i srac potrafisz A nie myśleć o dalekich konsekwencjach.
      • Artur 2019-07-17 00:41:24
        Odpowiedź do K. Jestem wegetarianinem i popieram pana wegetariański punkt widzenia, ale tych obraźliwych określeń - "miernota umysłowa, żreć i srać" mógłby sobie Pan zaoszczędzić. Nie umie Pan dyskutowac kulturalnie, bez obrazania? Musi sie Pan dowartościowac czyimś kosztem ponizajac kogoś? Przez takich wulgarnych vegan jak Pan zarzucają nam potem "vegańska agresję" Jak widać i wśród wegan sa hejterzy nie umiejacy dyskutować.
    • Edyta 2019-07-16 19:20:07
      Kocham Pana:)
  • X 2019-07-15 13:02:53
    Jedyną formą pomocy, którą powinniście otrzymać, jest pomoc w zmianie branży. Jak sami mówicie: hodowla przestała być opłacalna. To się już nie zmieni i im szybciej sobie to uświadomicie, tym mniej dotkną Was te zmiany. Ludzie już nie chcą zadawać cierpienia zwierzętom i sami cierpieć od zmian klimatycznych (przemysłowa hodowla zwierząt - wbrew temu, co twierdzi pan Minister - jest jednym z podstawowych powodów katastrofy klimatycznej). Świat się zmienia. Dostosujcie się - to w tym powinien pomóc Wam rząd.
  • GeoScience 2019-07-15 13:26:03
    Panie prezesie, Bardzo się cieszę, że zaczyna pan dostrzegać rzeczywistość, tyle, że nie chodzi tu o żadną modę, ale o elementarną empatię wobec innych istot czujących oraz troskę o przyszłość planety. I bardzo dziękuję wszystkim organizacjom ekologicznym za mówienie prawdy o szkodliwości branży którą pan reprezentuje!!!
  • Rajmund 2019-07-15 14:25:13
    Płaksł z tego powodu nie będę.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.226.234.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.