Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Brexit drobiarstwu niestraszny, ale w jego obliczu nie możemy być bierni

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-08-2016, 14:11
Brexit drobiarstwu niestraszny, ale w jego obliczu nie możemy być bierni
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. Fot. KRD-IG.

Od brytyjskiego referendum ws. wyjścia z Unii Europejskiej minął już miesiąc, ale ciągle niewiele wiemy o samej procedurze i kalendarzu wyjścia Wielkiej Brytanii ze struktur unijnych. Na tę chwilę trudno przewidzieć konsekwencje opuszczenia Wspólnoty przez Zjednoczone Królestwo. Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG przyznaje, że należy podjąć niezbędne kroki, aby Wielka Brytania pozostała jednym z kluczowych kierunków eksportu polskiego drobiu.

W rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak przyznaje, że obecnie trudno jest przewidzieć skutki wyjścia Wielkiej Brytanii ze struktur Unii Europejskiej dla polskiej branży drobiarskiej, zarówno w najbliższej perspektywie, jak i na przestrzeni kilku kolejnych lat. 

Jak dodaje efekty planowanej „secesji” będziemy mogli oszacować dopiero po ustaleniu przez obie strony zasad wzajemnych relacji. 

- Nasz kraj, jako jeden z wiodących eksporterów żywności musi dołożyć wszelkich starań, aby relacje między Polską a Wielką Brytanią były jak najlepsze. W ubiegłym roku rodzimi eksporterzy reprezentujący sektor rolno-spożywczy wysłali do Wielkiej Brytanie towary o łącznej wartości ponad 2 mld euro, z czego prawie 325 mln euro stanowiło mięso drobiowego i jego przetwory. Poziom eksportu drobiu z Polski do Wielkiej Brytanii w 2015 roku przekroczył ponad 105 tys. ton i stanowił ok. 8 proc. udziału w całkowitej Sprzedaży tego gatunku mięsa poza granice kraju - mówi Dominiak.

I przypomina, że Wielka Brytania, zaraz po Niemczech, jest drugim największym rynkiem zbytu dla polskiego mięsa. Z tego właśnie powodu nawet w przypadku wprowadzenia głębokich podziałów pomiędzy Zjednoczonym Królestwem a Unią Europejską, które skutkowałby chociażby powstaniem barier w obrocie handlowym między stronami, niezbędne jest podjęcie odpowiednich kroków.

- Musimy podjąć konieczne działania zarówno na poziomie administracji krajowej jak i sektora drobiarskiego, aby ten rynek pozostał jednym z głównych kierunków eksportu polskiego drobiu – komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Krajowa Rada Drobiastwa – Izba Gospodarcza działa nieprzerwanie od 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz około 90 proc. udziału w eksporcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH