REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Bruksela da pieniądze na PQS

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-07-2010, 15:20
Bruksela da pieniądze na PQS

Komisja Europejska zatwierdziła 19 programów z 14 państw, w tym Polski - informujący o systemie jakości mięsa wieprzowego PQS. Całkowity budżet programów trwających od 1 do 3 lat wynosi 60,6 milionów euro, z których połowa (30,3 milionów euro) finansowana będzie przez UE.

REKLAMA

Programami objęta jest szeroko rozumiana promocja m.in. owoców i warzyw, mięsa, nabiału, miodu, kwiatów, włókien lnu, PDO, PGI i TSG oraz produktów ekologicznych.

W ramach projektu finansowane będą działania promocyjne, public relations oraz kampanie reklamowe, skupione na promowaniu takich zalet unijnych produktów jak ich wysoka jakość, dotrzymywanie standardów higieny, bezpieczeństwa, znakowania, ochrony zwierząt czy procesów przyjaznej środowisku produkcji. Przedsięwzięcia te mogą obejmować udział w targach i wydarzeniach branżowych, kampanie informacyjne o unijnym systemie jakości, znakowania i ekologicznej gospodarki rolnej.

Unia Europejska finansuje do 50 proc. kosztów poniesionych na wymienione działania, reszta środków pochodzić ma z budżetów zgłaszających program organizacji i państw członkowskich.

Jedynym polskim projektem przyjętym przez KE jest zgłoszony przez Związek Polskie Mięso i POLSUS System Jakości Wieprzowiny (PQS), uznany 11 grudnia 2009 roku przez Ministra Rolnictwa za krajowy system jakości żywności. Budżet projektu przekracza 21 milionów złotych i będzie realizowany przez 3 lata.

- System PQS stawia na ścisłą współpracę hodowców, producentów trzody chlewnej i przetwórców. Współpraca tych podmiotów sprzyja zwiększeniu ich siły ekonomicznej, a dostosowanie profilu produkcji do potrzeb konsumentów jest korzystne ekonomicznie zarówno dla hodowców, jak i przetwórców - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Grupa producentów żywca i przetwórców, która już uzyskała certyfikaty zgodności, wprowadza nowy sposób komunikowania, dzięki lepszej organizacji rynku, dostarczaniu produktów powtarzalnych, w pełni identyfikowalnych, z potwierdzoną w procesie certyfikacji wysoką jakością i źródłem pochodzenia mięsa kulinarnego.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • L'Osservatore 11-07-2010, 09:26:
Nie wszyscy hodowcy spełniają normy, więc zakładam, że siłą rzeczy- nie wszyscy będą mogli w tym programie uczestniczyć.
  • L'Osservatore 11-07-2010, 09:26:
Nie wszyscy hodowcy spełniają normy, więc zakładam, że siłą rzeczy- nie wszyscy będą mogli w tym programie uczestniczyć.
  • zaciekawiony 10-07-2010, 23:11:
Czy wszyscy hodowcy trzody wiedzą na ten temat wszystko i nikt o nic nie pyta?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH