Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Brytyjczycy zdobyli chiński rynek wieprzowiny

  • Autor: www.farmer.pl
  • Data: 30-06-2011, 12:58

Po latach żmudnych negocjacji chiński rynek otworzył się w końcu na brytyjską wieprzowinę. Jednym z kamieni milowych było podpisanie w listopadzie ubiegłego roku przez oba kraje certyfikatów zdrowia niezbędnych do eksportu mięsa. Brytyjczycy mają teraz szansę by sporo zarobić na eksporcie, ponieważ w Chinach ceny wieprzowiny obecnie biją rekordy - informuje www.farmer.pl.

z Chinami od 2004 r. Teraz szacowane zyski z samego eksportu wieprzowiny wynoszą 40 mln funtów rocznie. Niektóre części półtusz nie mają żadnej wartości na rynku europejskim, za to na chińskim są sprzedawane z dużym zyskiem jak np.: ogony czy głowy świńskie.

Otwarcie chińskiego rynku pozwoli na podreperowanie brytyjskiego sektora trzody chlewnej, który również boryka się z rosnącymi kosztami surowców i cen pasz i na pewno podniesie opłacalność produkcji trzody chlewnej.

Chiny należą do największych producentów trzody chlewnej na świecie, jednak poziom konsumpcji nadal przerasta ich możliwości produkcyjne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kubasiewicz Krzysztof 02-07-2011, 08:22:
a może by tak poacy wzięli przykład ze zmyślnych Angoli....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH