Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cen trzody chlewnej: Mamy nowy rekord

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-12-2011, 11:29
Cen trzody chlewnej: Mamy nowy rekord
Tydzień temu zakłady mięsne za kilogram żywca płaciły przeciętnie 5,39 zł netto

Na rynku trzody chlewnej panuje cenowe szaleństwo - tuczniki są rekordowo drogie. Jeszcze kilka miesięcy temu nikt się tego nie spodziewał - podali analitycy Banku BGŻ.

W pierwszym tygodniu grudnia (28.11-4.12) zakłady mięsne monitorowane przez MRiRW za kilogram żywca płaciły przeciętnie 5,39 zł netto. To najwyższa cena w historii. Poprzedni rekord został ustanowiony w pierwszym tygodniu lipca 2009 roku. Przeciętna cena wynosiła wówczas 5,30 zł.

Już na początku 2011 r. można było podejrzewać, że jesienią ceny trzody chlewnej będą wysokie. Znane były wówczas wyniki badania pogłowia z listopada 2010 roku, pokazujące duży spadek liczby świń. Wiadomo było również, że ceny pasz są i będą wysokie. Jednak nikt nie spodziewał się, że w grudniu ceny żywca wieprzowego osiągną najwyższy pułap w historii.

Zazwyczaj ceny trzody chlewnej są najwyższe w połowie sierpnia, we wrześniu lekko spadają, natomiast w październiku i listopadzie spadki są już znaczne. W poprzednich pięciu latach w tym okresie cena spadała przeciętnie o 78 gr/kg. W tym roku było zupełnie inaczej - w porównywalnym okresie cena wzrosła o 63 gr/kg! W tym kontekście ostatnie podwyżki wydają się jeszcze bardziej zaskakujące.

Trzoda jest już bardzo droga także w stosunku do kurcząt. Za kilogram żywca wieprzowego obecnie trzeba zapłacić o 50 proc. więcej niż za kilogram kurcząt brojlerów. Ostatnio podobna sytuacja wystąpiła na krótko pod koniec 2008 roku.

Wiele osób zadaje sobie dziś pytanie o to, co dalej z cenami świń. Wydaje się, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, przed samymi świętami, kiedy zakłady zmniejszą tempo pracy, cena może się lekko obniżyć. Zazwyczaj ceny wyraźniej spadają w styczniu i na początku lutego. Ale dziś już chyba niczego nie można być pewnym - ten rok pokazał, że rynek potrafi zaskakiwać.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (13)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Witek (co się na niczym nie zna) 22-12-2011, 10:24:
Panie Kubasiewicz - dopłaty to jedna z wersji socjalizmu. Albo więc optuje Pan z cena rynkową albo za sterowaną (dopłaty). Sprawa druga - zakłady mięsne tak samo sie likwidują jak fermy trzody. Przykładów tu można dużo dać, wystarczy dokładnie przeczytać w/w portal co i kiedy uległo likwidacji. A to że zakłady mięsne są niby bogatsze od hodowców wynika tylko z ich wielkości produkcji. Im wiekszy zakład tym własciciel zasobniejszy. W Polsce na rynek mięsny ma niestety przełożenie duże jego rozdrobnienie. Można zakłady mięsne podzielić na 4 segmenty: 1. Giganty mięsne - 4 szt. , 2. Firmy aspirujace - 30 szt., firmy średnie (zatrudniające pow. 50 osób) - ok. 238 szt., 4. drobnica - ok. 1500-2000 szt. Cały dramat branży mięsnej w Polsce polega na tym iż nasz rozdrobniony przemysł nie jest w stanie wyeksportować (stymulując tym ceny) nadwyżek mięsa za granicę. Do eksportu światowego są napewno przygotowane owe 4 giganty i 5-7 firm z drugiej grupy ale w ograniczonym zakresie ilościowym. Przy starciu z gigantami europejskimi i amerykańskimi (którzy kontrolują część w/w firm) to jesteśmy, za przeproszeniem - "popierdułki". Nie mogąc eksportować mięsa nie stymulujemy i zwiekszamy rozwoju hodowli, ta zaś nie rosnąc i się nie modernizując traci konkurencyjność z hodowcami z UE. Ci mając przewage organizacyjną i częsciowo technologiczną wypierają z naszego rynku co słabszych hodowców. Gdyby dziś np. niemcom i duńczykom "uciąć" eksport połowa z ich hodowli padłaby w przeciągu pół roku. A tak padają nasze, tylko trochę wolniej. A obecna sytuacja ze wzrostem cen mięsa w dużej mierze wynika ze stosunku Euro do złotego i nie ma co się nią cieszyć gdyż nie rozwiązuje ona trwale problemów ani hodowców ani zakładów mięsnych. Wyjściem z tej sytuacji byłaby konsolidacja (czyli przysłowiowa wędka) która pozwoliłaby firmą mięsnym dołaczyć do owej czwórki gigantów a przez to umozliwić penetrację rynków obcych w zakresie eksportu. Niestety brak jest woli właścicieli firm mięsnych (choć rozmowy trwają) a przede wszystki "marchewek" od ministra Sawickiego dla tego typu poczynań. I mamy jak mamy...
  • Kubasiewicz Krzysztof 20-12-2011, 10:08:
swinia jest surowcem dla zakladow miesnych.....jak dotychczas to zaklady miesne w Polsce ładnie wyglądaja ,a farmy swiń się likwidują z powodu braku rentownosci.Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi powinno znalezć jakiś sposob wzorem innych Panstw i wprowadzić doplaty dla hodowcow swiń i przetwórców (zakladow miesnych) albo doprowadzić do podwyzki ceny sprzedazy wyrobow świnskich w sklepach miesnych...czyli urynkowic hodowle swiń i urynkowić przetwórstwo mięsa....cena musi być rynkowa bo to nie socjalizm.....
  • Kubasiewicz Krzysztof 20-12-2011, 10:02:
cena zywca doszła do ceny rynkowej,czyli ekonomicznie uzasadnionej.....analitycy sie tego nie spodziewali??? bo to są dyletanci a nie analitycy powazni....Powazni analitycy uwazają że jak cena nie będzie ponad 6 zl za 1 kg żywca to w Polsce nie bedzie Swin z Polski...Mozecie sobie sprowadzac co najwyzej chore zatrute swinie z innych krajów ktorych nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie chciał kupić.....Bo nawet Ruskie nie kupią co to im wsi rawno.....KPW ????

Zobacz wszystkie komentarze (13)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH