Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny bydła w Polsce zaczynają powoli rosnąć

  • www.farmer.pl
  • Autor: Tomasz Piotrowski, farmer.pl
  • Data: 02-02-2014, 21:56

Zamrożone przez wiele tygodni ceny bydła od ubiegłego tygodnia zaczynają powoli rosnąć. Najczęstszym powodem tych podwyżek jest zła pogoda utrudniająca transport zwierząt do ubojni. Kierownicy skupów nie przewidują również korekt w dół na przyszły tydzień.

Ostatni tydzień stycznia większości rolników doskwierał z tragiczną wręcz pogodą. Sytuacja nie zmieniła się również w skupach bydła i w wielu doszło do korekty cenników w górę, a niektóre pozostawiły cenę z ubiegłego tygodnia.

Kierownicy skupów tłumaczą zaistniałe podwyżki właśnie pogodą, która zarówno hodowcom bydła nie sprzyjała w dostawie zwierząt do ubojni, jak i zakłady mięsne i pośrednicy mieli niekiedy problem z dotarciem do rolników. Pogoda jest również argumentem w zakładach, które nie dokonały korekty w swoich cennikach - bo jak tłumaczą ich kierownicy nie było nawet do czego podnosić ceny.

W rozliczeniu poubojowym za buhaja w klasie R zakłady mięsne płaciły w tym tygodniu zazwyczaj powyżej 12,5 zł/kg netto - niektóre zakłady zbliżyły się nawet do granicy 13 zł netto, w klasie O ceny były niższe o 0,3 zł. Także jałowice mięsne nieco podrożały, za R-kę niektóre zakłady płaciły 12,4 zł netto i nieco ponad 12 zł (średnio 12,12 zł netto) w O klasie. Podwyżki dotyczyły również krów, za krowę w klasie R zakłady oferowały średnio blisko 10,5 zł netto i ok. 20 groszy tańsza była klasa O.

W rozliczeniu wagi żywej ceny nie uległy znacznym korektom. Nadal za buhaja mięsnego sprzedający mogą liczyć średnio na ok. 6,6 zł - choć pojawiają się również oferty z Polski wschodniej na 7,5 zł netto. Jałowice mięsne średnio w tym tygodniu sprzedawane były po cenie nieco ponad 6 zł - tu podobnie jak w przypadku byków zdarzały się ceny sięgające 6,5 zł. Cena krów również się nie zmieniła i zazwyczaj osiągała poziom poniżej 5 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wojtek 07-02-2014, 17:53:
Ceny bydła w Polsce od 10 lutego będą spadać
w szczególności byka- jest totalny brak zapotrzebowania
na rynku, rozbieralnie mięsa są zapchane
Krowa utrzyma cenę- tu jest od kilku tygodni stabilnie
Troche się na tym znam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH