REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny detaliczne mięsa najszybciej rosną... w Polsce

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 31-07-2012, 10:46
Ceny detaliczne mięsa najszybciej rosną... w Polsce
Ceny detaliczne mięsa na przestrzeni roku pomiędzy czerwcem 2011 r. a czerwcem 2012 r. wzrosły w Polsce o 8,3 proc.

Od wielu miesięcy Polska notuje najszybszy wzrost cen detalicznych mięsa wśród wszystkich krajów UE-27. Jak wynika z analizy danych Eurostatu, ceny detaliczne mięsa na przestrzeni roku pomiędzy czerwcem 2011 r. a czerwcem 2012 r. wzrosły w Polsce o 8,3 proc. (według zharmonizowanego wskaźnika cen detalicznych). To zdecydowanie największy wzrost w całej UE - informuje Bank BGŻ.

REKLAMA

W następnej w kolejności Estonii ceny mięsa na przestrzeni roku wzrosły o 7,2 proc. Stosunkowo duże wzrosty notowały również Węgry (6,3 proc.), Słowacja (6,3 proc.) i Finlandia (6,2 proc.).

Jeśli chodzi o roczny wzrost cen mięsa, to Polska notuje jego największą dynamikę już od stycznia 2012 r. Od tego czasu dynamika roczna cen detalicznych zwiększała się stopniowo także w wielu innych krajach UE. Średnio w całej UE roczny wzrost cen mięsa przyśpieszył w okresie pomiędzy styczniem a czerwcem od 3,1 do 3,9 proc. W Polsce natomiast z 6,1 do 8,3 proc.

Jeśli chodzi o wzrost cen ogółem (wszystkich badanych kategorii produktów), to Polska nie odstaje już tak bardzo od średniej unijnej. Przeciętny wzrost cen na przestrzeni roku w Polsce w czerwcu wyniósł 4,0 proc., a w całej UE-27 - 3,0 proc. Poza tym w trzech lub czterech (brak danych dla Wlk. Brytanii) krajach Unii ceny rosły szybciej niż u nas.

- Jest kilka możliwych wytłumaczeń dlaczego ceny mięsa rosły w Polsce szybciej niż gdziekolwiek indziej w UE. Po pierwsze sytuacja gospodarcza w naszym kraju, na tle innych krajów UE, jest bardzo dobra. Po drugie na przestrzeni roku złoty osłabił się dosyć znacząco - w czerwcu 2011 r. za jedno euro trzeba było zapłacić 3,97 zł, a w czerwcu tego roku 4,31 zł (złoty osłabił się o 8 proc.). Po trzecie, spadek pogłowia świń w Polsce jest wyjątkowo głęboki (w marcu o 12 proc. r/r) - znacznie głębszy niż średnio w UE-27 - oceniają analitycy Banku BGŻ.

- Słabsza waluta krajowa ma u nas stosunkowo duży wpływ na rynek, gdyż bardzo duża część wołowiny i stosunkowo duża część drobiu jest eksportowana - jest to potencjalnie kolejny czynnik stojący za stosunkowo dużym wzrostem cen detalicznych. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o Euro2012 - mógł to być kolejny czynnik, który spowodował, że w czerwcu wzrost cen detalicznych mięsa w naszym kraju były znacznie wyższy niż gdzie indziej w UE - dodają.

Przeczytaj także:

Mięso w sklepach podrożało. Powodem Euro 2012

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH