Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny kurcząt brojlerów na rynku UE będą stabilne

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej, analiza własna
  • Data: 24-11-2011, 16:13

Średnia unijna cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) w październiku br. wyniosła 189,62 EUR/100 kg i była o 7,3% wyższa od ceny w analogicznym okresie 2010 r. i o 10% wyższa od przeciętnej z lat 2006-10 - informuje FAMMU/FAPA.

Ze wszystkich państw członkowskich jedynie na Węgrzech mięso kurcząt było tańsze (o 12%) niż przed rokiem. Jednak w stosunku do września br., październikowe ceny obniżyły się średnio w UE o 1,2%. W 11 państwach członkowskich kurczęta w październiku kosztowały mniej niż we wrześniu, w 10 państwach więcej, a w pozostałych nie było zmian.

Największy spadek cen w ciągu miesiąca wystąpił w Portugalii (-12%). W Polsce ceny w październiku obniżyły się wobec września o 4,5% do 135,6 EUR/100 kg i były najniższe w całej UE (ok. 71% średniej unijnej), co wpływało na wzrost konkurencyjności eksportu. Obniżka cen w złotówkach była mniejsza niż w euro i wyniosła 3,7% do 590,99 zł/100 kg.

W październiku kurczęta były sprzedawane najdrożej w Niemczech, na Cyprze, w Finlandii, Danii, Francji i we Włoszech. Na spadek cen drobiu w październiku miały wpływ czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności.

W nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu. Do końca roku ceny brojlerów pozostaną na poziomie wyższym niż w 2010 r. i w ciągu minionych 5 lat. Na wsparcie cen będą wpływały prognozy Komisji niewielkiego wzrostu produkcji drobiu w UE w 2011 r. (o 0,5%) oraz jej spadku w 2012 r. (o 0,8%), utrzymujący się wysoki poziom eksportu drobiu poza UE oraz zbliżający się okres świąteczny, sprzyjający zwiększonym zakupom.

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2011 r. państwa UE sprzedały na rynki krajów trzecich ponad 1 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu - o ok. 15% więcej niż w tym samym okresie 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH