Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny mięsa spadają. Najszybciej tanieje wieprzowina

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 04-12-2013, 18:08
Ceny mięsa spadają. Najszybciej tanieje wieprzowina
(fot. PTWP)

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2013 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-4,6 proc.) - podaje FAMMU/FAPA.

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena wieprzowiny obniżyła się w październiku br. w stosunku do września 2013 r. o 5,5 proc. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 180 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 207 USD/100 kg (około 152 EUR/100 kg). W październiku 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 16,7 proc., natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 3,2 proc.

W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 19 proc. wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W październiku br. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 375 EUR/100 kg, tj. była o 3,6 proc. niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w październiku br. była o 0,2 proc. wyższa niż we wrześniu. W październiku br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 393 USD/100 kg (około 288 EUR/100 kg), tj. była o 2,1 proc. niższa niż przed rokiem, ale jednocześnie o 1,3 proc. wyższa od ceny z września 2013 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła 30 proc.

Ponadto w październiku br. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 191 EUR/100 kg. Była ona o 12 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 232 USD/100 kg (około 170 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 2,4 proc., natomiast miesięcznym spadła o 3 proc. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 9,6 proc., natomiast m/m zniżkowała o 1,1 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tomasz 05-12-2013, 10:28:
Ceny mięsa drożeją, najszybciej drożeje wieprzowina
  • RSD 05-12-2013, 09:47:
już nie

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH