Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny trzody chlewnej spadają trzeci tydzień. Jedną z przyczyn afera solna

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 13-03-2012, 11:58
Ceny trzody chlewnej spadają trzeci tydzień. Jedną z przyczyn afera solna
Wiele wskazuje na to, że w tym roku ceny trzody nie wzrosną przed świętami

Od trzech tygodni spadają ceny trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszym tygodniu marca (27.02-3.04) przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego w zakładach wyniosła 5,17 zł/kg netto. Oznacza to spadek o prawie 2 proc. wobec drugiego tygodnia lutego, kiedy cena wynosiła 5,27 zł/kg - informuje Bank BGŻ.

Mimo notowanych w ostatnim okresie spadków, obecna cena nadal jest wysoka w porównaniu z cenami historycznymi. Na przestrzeni roku trzoda podrożała o 25 proc. Rok temu za kilogram żywca zakłady płaciły przeciętnie 4,13 zł/kg. Dzisiejsza cena jest również o 34 proc. wyższa niż przeciętnie w pierwszym tygodniu marca w poprzednich pięciu latach.

Zbliża się Wielkanoc, a to tradycyjnie okres wzrostów cen na rynku trzody chlewnej. W poprzednich pięciu latach w ostatnich czterech tygodniach przed świętami, cena rosła przeciętnie o 21 gr/kg. Czy tak będzie w tym roku? Jak na razie dużo wskazuje na to, że w tym roku wzrost może być znacznie mniejszy lub w ogóle go nie będzie. Taka sytuacja w ostatnich dziewięciu latach miała miejsce raz, w roku 2010.

W bieżącym roku hamująco na wzrost cen działają co najmniej trzy czynniki. Po pierwsze, w ostatnich tygodniach dosyć szybko euro umacnia się wobec dolara amerykańskiego, co powoduje presję na unijne ceny wieprzowiny. Po drugie, efekt ten jest wzmacniany przez aprecjację złotego wobec euro. Po trzecie wreszcie, prawdopodobnie swój wpływ na rynek ujawniła również afera solna. W ostatnich kliku dniach, od kiedy okazało się, że sól przemysłowa użyta do produkcji żywności nie była szkodliwa, afera zdaje się przycichać. Gdyby tak się stało, jej wpływ na rynek może być krótkotrwały. Dużo jednak zależy od tego, na ile została ewentualnie nadszarpnięta dobra reputacja polskich producentów za granicą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • knur 19-03-2012, 13:03:
taka cena jest ceną na granicy opłacalnosci ....
  • zasolone świnie 14-03-2012, 15:20:
to się nam te świnie soli najadły-no,no, to chyba na plus dla masarni nie będą musiały dodawac soli do kiełbas takie zasolone mamy prosiaczki----i prosze nam solą w żywym tuczu oczu nie mydlić,co nowa afera sie szykuję?tym razem z mięsem?
  • jasiu 14-03-2012, 09:58:
sól to przykrywka prawdziwym powodem jest skarżone antybiotykiem i bakteriami TANIE mięso z Niemiec
Nawet pan duda je sprowadza wynajętym transportem
Informacja pochodzi od pośrednika nawet chciał podać nazwiska kierowców

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH