Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny wieprzowiny nadal zaskakująco wysokie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 28-12-2011, 10:39
Ceny wieprzowiny nadal zaskakująco wysokie

W połowie grudnia br. ceny wieprzowiny w krajach UE nadal pozostawały na wysokim poziomie, kształtując się powyżej średniej ceny pięcioletniej (2006-2010) - podaje FAMMU/FAPA.

Według danych Komisji Europejskiej w 50 tygodniu grudnia br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 160,51 euro/100 kg, i była o 14,6 proc. wyższa w stosunku do poziomu sprzed roku oraz o 22 proc. wyższa niż przed dwoma laty.

W Polsce cena reprezentacyjna wieprzowiny zwiększyła się od sierpnia br. do połowy grudnia br. o 7,8 proc. W tym samym czasie cena reprezentatywna wieprzowiny w Danii i w Holandii wzrosła odpowiednio o 9,2 proc. oraz 7,0 proc., natomiast w Niemczech i we Francji zwiększyła się kolejno o 4,5 proc. oraz o 4,1 proc.

Jak podają analitycy FAMMU/FAPA, w 50 tygodniu bieżącego roku cena reprezentatywna wieprzowiny w Polsce wynosiła 165,73 euro/100 kg, i była o 23,0 proc. wyższa niż przed rokiem. Cena reprezentatywna wieprzowiny w Danii r/r zwyżkowała o 20,3 proc. do 151,86 euro/100 kg. We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 152,00 euro/100 kg wobec 127,00 euro/100 kg przed rokiem. Wysoki wzrost ceny (o 21,8 proc.) reprezentatywnej wieprzowiny zanotowano także we Włoszech, gdzie osiągnęła ona poziom 182,91 euro/100 kg. W Niemczech cena reprezentatywna wieprzowiny wykazywała mniejszy wzrost (8,8 proc.), podobnie jak w Hiszpanii (14,6 proc.) oraz w Wielkiej Brytanii (8,6 proc.).

Cena reprezentatywna wieprzowiny w Polsce (w 50 tyg.) była o 3,3 proc. wyższa od średniej ceny dla całej Wspólnoty, a także o 9,1 proc. wyższa od ceny wieprzowiny na rynku duńskim. Było ona (cena) porównywalna z ceną reprezentatywną wieprzowiny w Niemczech (165,24 euro/100 kg). Dla porównania w omawianym czasie ceny wieprzowiny na rynkach światowych były niższe od cen notowanych w UE. W Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie cena wieprzowiny kształtowała się na poziomie 135 euro/100 kg, natomiast w Brazylii wynosiła około 145 euro/100 kg. Tym niemniej ceny wieprzowiny na tych rynkach podobnie, jak w Unii wykazywały trend wzrostowy - informują analitycy FAMMU/FAPA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • qwertowiec 03-01-2012, 15:39:
Tylko problem polega na tym, że w takiej Francji, producenci trzody chlewnej mają się dobrze a jakoś państwo nie dokłada do produkcji i nie mają zalewu szajsu z Danii. Grzecznie więc zapytam pana Krzysztofa - czy Francuz jest cudotwórcą i tuczy wieprza powietrzem czy też coś jest nie tak z dużą liczbą producentów trzody u nas? Spieszę z odpowiedzią - we Francji takie śmieci jak u nas na półkach z dopiskami "premium" nawet pracownicy nie chcą przekładać i tutaj jest problem pierwszy problem. Druga sprawa - gospodarstwa po 5 macior są przeżytkiem i należy się z tym pożegnać. Tak jak napisałem - albo hodowcy zaczną produkować mięso wysokiej jakości i zajmować z nim lukratywne nisze (co wielu się udaje i niejedne gospodarstwo z powodzeniem produkuje i ma ładne zyski), albo można zwijać biznes i utyskiwać na "nieuczciwą konkurencję", potop z Danii, na nieudolny rząd i bogowie wiedzą na co tam jeszcze.
  • kubasiewicz krzysztof 03-01-2012, 14:53:
to sa dzialania niuczciwej konkurencji ,,,,najpierw obniza sie cene....zeby wykonczyc konkure3ncje a pozniej podnosi sie cene....to juz nawet dzieci wiedza ale nie wie quertowiec,to sa dzialania zakazane przez prawo we wszystkich krajach....w Polsce tez mamy taki urzad jezeli ktos sprzedaje ponizej kosztow produkci to jest to nieuczciwa konkurencja.....
  • qwertowiec 03-01-2012, 14:00:
Odsyłam poprzedników do szkoły - przy lokalnych uwarunkowaniach, cena wydaje się za niska. Ale jeśli taniej można ściągnąć mięso z zagranicy (z kosztem transportu włącznie ma się rozumieć), to tak się robi! Lokalny producent m,a wtedy dwa wyjścia - albo pójdzie w jakość, albo w cięcie kosztów. A jak nie umie sobie poradzić, to zwijamy biznes i zabieramy się za uprawę ziemniaka bez płodozmianu. Najlepiej na 30 ha. Pozdrawiam pana k.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH