Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chińczycy zamówili u Brytyjczyków 2 tys. świń

  • Autor: PAP
  • Data: 19-05-2012, 10:05

Chińscy producenci żywności zamówili w Wielkiej Brytanii 2 tysiące świń, które mają być hodowane w Państwie Środka - poinformował brytyjski The Telegraph. W Chinach gwałtownie rośnie popyt na wieprzowinę, któremu tamtejsi producenci nie są w stanie sprostać.

Do Chin udał się minister rolnictwa i żywności Wielkiej Brytanii Jim Paice, który wraz z delegacją hodowców świń przekonuje Chińczyków do brytyjskiej żywności - poinformowała gazeta.

Jak napisał The Telegraph w Chinach szybko rośnie miejska klasa średnia, której przedstawiciele lubią wieprzowinę. Stąd gwałtowny wzrost popytu na to mięso. Cytowani przez gazetę eksperci wskazują, że Chińczycy konsumują ok. 12 kilogramów wieprzowiny na głowę rocznie - czyli mniej więcej tyle samo, ile Brytyjczycy, z tym że ludności w Chinach jest nieproporcjonalnie więcej niż na wyspach.

"Jednak chińska wieprzowina jest niskiej jakości i nie ma jej wystarczająco dużo, aby wystarczyło dla szacowanej na 230 milionów osób chińskiej klasy średniej" - wskazuje The Telegraph. "Chociaż Chiny produkują 46 milionów ton wieprzowiny rocznie, popyt znacznie przewyższa podaż" - napisała gazeta.

Brytyjskie wysoko wydajne i zdrowe świnie mają się przyczynić do wzrostu pogłowia hodowanej w Chinach trzody. Każda z zamówionych świń ma kosztować ok. 1 tys. funtów. Brytyjscy rolnicy szacują, że popyt z Chin wystarczy, by eksportować tam rocznie świnie hodowlane o wartości przekraczającej 20 mln funtów.

Brytyjski minister rolnictwa i tamtejsi rolnicy liczą, że poza sprzedażą hodowlanych świń do Chin, zwiększy się także eksport mięsa. Cytowany przez gazetę Jim Paice wskazywał, że wydajność świń hodowanych w Chinach jest nawet o połowie niższa niż tych hodowanych na Wyspach. Chińczycy lubią też wieprzowe podroby, za którymi nie przepadają Brytyjczycy. Zdaniem ministra, istnieje więc bardzo szerokie pole do sprzedaży w Państwie Środka brytyjskiej wieprzowiny. Minister dodał, że zdeterminowany by usunąć wszelkie bariery handlowe, by szerzej otworzyć rynek wieprzowiny.

Chiny są największym producentem i konsumentem żywności na świecie. Rynek konsumpcyjny w 2011 r. szacowany był na 963 mld dolarów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • takito 20-05-2012, 21:04:
Jak Chińczycy będą mieć świnie które dostarczą im Brytyjczycy potrzebne do hodowli to sami będą produkować i wysyłać produkty do Wielkiej Brytanii ....
Nie rozumie wiec dlaczego ogłoszono sukces?
Nie lepiej było dostarczać samo mięso do Chin niż dawać im narzędzie do jej produkcji tym samym ograniczając konkurencje
...

  • aaa730 19-05-2012, 18:30:
bo to trzeba posmarować
  • anioł 19-05-2012, 12:20:
Szkoda, że Pan Minister Sawicki nie wybrał się z Polsusem do Państwa Środka? Może byśmy zaistnieli w chińskiej hodowli świń

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH